Bel-Buda banner
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Jogszabályok

A VÁROSRENDÉSZETI OSZTÁLY TEVÉKENYSÉGÉT MEGHATÁROZÓ JOGI HÁTTÉR

A Városrendészet tevékenységét különböző törvények és rendeletek szabályozzák.

Az alap, az 1999. évi LXIII. törvény a Közterület-felügyeletről.

Tekintettel arra, hogy a Városrendészet alapvetően egyes szabályok betartását felügyeli - ellenőrzi és szankcionálja megsértésüket, kiemelt jelentőséggel bír a szabálysértésről szóló 2012. évi II. törvény.

Ugyancsak gyakran kerül elő az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (közismert nevén KRESZ), hiszen a közlekedés rendje kisebb fokú megsértésének (pl. járdán való szabálytalan várakozás, vagy mozgássérültek részére fenntartott hely szabálytalan elfoglalása, de a tilosban való megállás és várakozás is) szankcionálása a már említett 2012. II. évi törvény előírásai szerint.

A helyszíni bírságolás részletes szabályairól a 22/2012. (IV.13.) BM rendelet szól.

Minden más, a Közterület - felügyelet tevékenységét szabályozó jogszabályt a kapcsolatfelvétel menüponton belül, az egyes feladatoknál találhat meg.

Előfordulhat olyan eset, amikor nem világos, hogy a felügyelő egy adott intézkedését milyen jogszabály alapján hajtotta végre. Ilyenkor a lenti üzenőablak segítségével kérdezze meg, s mi igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni. Ne felejtse el beírni azt az e-mail címet, ahová a választ kéri!

EZT NÉZZE MEG!

Kik a közterület-felügyelők és mivel foglalkoznak?
Tudjon meg többet a közterület-felügyelőkről és a városrendészekről a Magyar Televízió Kékfény című műsorának anyagából.
Tovább a 2014. október 27-én vetített adáshoz (19.15-28.45 perc között).

Mi alapján?
E-mail cím:

Üzenet:
Ide írja be üzenetét!
Jog