Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Eseményekarchívum »
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Elismerés a Vízivárosi Galéria vezetőjének

Idén a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díját Olescher Tamásnak, a Vízivárosi Galéria vezetőjének ítélték oda. A kitüntetés Olescher Tamás képzőművészeti tevékenységének és egyben művészetszervezői munkásságának elismerését is jelenti.

Az eredetileg festőművész és díszlettervező Olescher Tamás már a 70-es években az alternatív művészet szervezőjeként is dolgozott. A 80-as években Nyugat-Németországban élt, ahol kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi, zenei és táncelőadásokat rendezett. 1988-ban költözött vissza Magyarországra. Itthon alternatív színházának, a Multi Média Színháznak lett művészeti vezetője, de az előadások látványvilága, a festett díszletek és installációk is az ő keze munkáját dicsérték.
1995 óta vezeti a II. Kerületi Önkormányzat képzőművészeti galériáját, a Vízivárosi Galériát, ahol hónapról hónapra szervez új kiállításokat. Eddig mintegy 1500 művész, több művészcsalád, illetve művészeti társaság mutatkozhatott be az intim hangulatú, színvonalas tárlatairól ismert galériában.
A kortárs képzőművészeti ágak és irányzatok mellett külön sorozat foglalkozik a kerületünkben élő alkotókkal, és rendszeresen tiszteleghetünk a már eltávozott művészek életpályája előtt is. A külföldi művészeket bemutató tárlatok a budapesti kulturális intézményekkel – többek között a Goethe és a Francia Intézettel – való szoros együttműködésnek köszönhetően jöhetnek létre. Legutóbb a Finnagora segítségével két finn képzőművész hozta el munkáit a galériába.
Szemadám György festőművész a díj átadásakor így méltatta Olescher Tamást: „Elismeréssel kívánunk adózni Olescher Tamás munkásságának, aki kiemelkedő színvonalon működteti azt a Vízivárosi Galériát, amelyik annak ellenére lett a szakmai közönség által talán az egyik leglátogatottabb és legfontosabbnak ítélt kiállító terévé, hogy viszonylag kis alapterületű, és ráadásul mellékutcából nyílik.”

Olescher Tamás rangos kitüntetéséhez gratulált Láng Zsolt polgármester is. A II. Kerületi Önkormányzat a kulturális élet minden területét támogatja. Nem csak a Vízivárosi Galéria magas színvonalú szakmai munkájához biztosít nyugodt feltételeket: a Kapás utcai kiállítóhely, a Budai Táncklub és két művelődési központ működéséhez összesen évi mintegy négyszázmillió forinttal járul hozzá a kerület.
A galéria falai között már a 70-es évek végétől folyt klubélet. 1995-től irányítja a rangossá vált kiállítótermet Olescher Tamás és Gergely Mariann művészettörténész. A II. Kerületi Önkormányzat önerőből újíttatta fel a galériát, amelynek köszönhetően XXI. századi színvonalon, korszerű és esztétikus környezetben fogadhatja a látogatókat.

Utolsó módosítás dátuma: 2014. november 24. 17:43
<2019. június>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!