Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Alapítványok, civil szervezetek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

KÁVA Kulturális Műhely

1022 Marczibányi tér 5/a.
tel./fax: 315-0781
kava@kavaszinhaz.hu
www.kavaszinhaz.hu
 
„Elképzelni, hogy milyen lehet valaki másnak lenni – ebben rejlik az emberiesség lényege. Ez a részvét, az együttérzés alapja, a morál kiindulópontja.” (Ian McEwan)

A Káva Kulturális Műhelyről:
A Káva Budapest első, és Magyarország legnagyobb színházi nevelési társulata. Célunk egy olyan társadalom létrejötte, amely a szabadság és a rend egyezményesen kialkudott egyensúlyán alapszik, és folyamatos dinamizmus jellemzi. Az ország különböző pontjain 9-16 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok közösségeivel dolgozunk. Olyan komplex színházi nevelési, valamint drámapedagógiai és színházi eszközöket használó foglalkozásokat tartunk, amelyekben a résztvevőkkel közösen társadalmi, erkölcsi vagy lélektani problémákat vizsgálunk meg cselekvésen keresztül. A résztvevők nem csak megfigyelői, hanem írói, rendezői és szereplői is a közös történetnek, amely a színész-drámatanárok irányítása mellett helyzetek közös eljátszásával születik.
Programjaink során törekszünk a magas esztétikai és színházi minőségre, ezzel együtt olyan fontos társadalmi vagy erkölcsi problémákkal foglalkozunk, mint például a drogprevenció, fiatalkori bűnmegelőzés, diszkrimináció, agresszió és kitaszítottság kezelése, roma fiatalok integrációja, enyhén sérült gyerekek és fiatalok reintegrációja.

A társulatról:
A társulat alapítói Magyarország legtapasztaltabb és legképzettebb szakemberei közé tartoznak. Feladatuknak tartják - mindamellett, hogy aktívan közreműködnek a magyarországi színházi nevelési hálózat kialakításában és fenntartásában -, hogy keressék a módszerben rejlő lehetőségeket, kísérleti formákkal gazdagítsák a hazai drámapedagógia rendszerét, tartalmas és hatni tudó komplex színházi nevelési programokat hozzanak létre.

Szakmai vezető, színész-drámatanár: Takács Gábor
Gazdasági vezető: Birtalan Liliána
Kommunikációs vezető: Kökényesi Ági
Színész-drámatanárok, projektvezetők: Bori Viktor, Gyombolai Gábor, Kardos János, Milák Melinda, Patonay Anita, Romankovics Edit, Sereglei András

A Káva számokban:
A társulat megalakulása óta több mint 46 000 fiatal vett részt foglalkozásainkon.
Átlagos programszám: 265 / évad
Projektek száma: 7, alprojektek száma: 32
Állandó színész-drámatanárok száma: 8

Projektek:
Színházi nevelés projekt: Színházi nevelési programjainkat általános és középiskolai osztályok látogatják tanítási időben. A színházi nevelés módszerének lényege, hogy a nézőket aktívan bevonja a színházi folyamatba. Vendégeink színházi előadást vagy színházi jelenetfüzért látnak, amelyet közös játék követ: a színész-drámatanárok a gyerekekkel együtt dolgozzák fel azt a problémát, amit az előadás felvet. A gyerekek a három órás foglalkozás során fokozatosan bevonódnak a folyamatba: először csak nézők, később egy közös beszélgetésben véleményt kell formálniuk a látottakról, majd ők is lehetőséget kapnak, hogy szereplőként, íróként, rendezőként maguk alakítsák a történet alakulását. A cél a megértés elmélyítése abban a témában, amelyet a színházi nevelési program kijelöl, ez lehet valamilyen erkölcsi probléma (pl. irigység), társadalmi kérdés (pl. diszkrimináció) vagy lélektani jelenség (pl. agresszió), ám leggyakrabban mindezek összessége.
DrámaDrom: Ebben a programban roma fiatalok közösségeivel dolgozunk, elsősorban Baranya megyében. Munkánk során használjuk a drámapedagógia, a diákszínjátszás, a színházi nevelés eszköztárát. A program első befogadója, és jelenleg is fő bázisa a mánfai Collegium Martineum. 2004/05-ös évadban új helyszínekkel bővült a program: Mánfa, Magyarmecske, Csővár.
 
Dráma Műhely: A Káva állandó programjai mellett rendszeresen tart többtanáros drámaórákat, gyakorlatsorokat, színházi tréningeket a lehető legkülönfélébb célok érdekében.

Gyerekbolygó: Színházi nevelési foglalkozásainkon évente több ezer gyerek fordul meg. Nekik találtuk ki a Gyerekbolygót, ami olyan nyitott programokat kínál, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szereti a dramatikus játékokat.

Színházi Nevelési Módszertani Központ: Mint Magyarország legnagyobb, és Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb színházi nevelési társulata feladatunknak érezzük, hogy segítsük új csoportok létrejöttét, a módszer terjedését, a már működő csoportok erősödését és összefogását

Vákuum Színház: a Káva Kulturális Műhely társulatának alternatív színházi csoportja.

Káva Drámatréning: Civil szervezetek és vállalatok számára drámapedagógiai metodológiájú tréningeket tartunk. (eddigi klienseink: Nokia Hungary Kft; Sysdata Kft; Richter Rt; CTF Alapítvány; Salva Vita)

Fontosabb eredményeink közül:
• 2005 Digó: különdíj, III. Országos Gyerekszínházi Szemle
• 2003 DrámaDrom: a világ 200 legjobb projektjének egyike, Világbank, Washington
• 2003 Fehér Rózsa Díj, Kultúraközvetítők Társasága
• 2002 Vaskor: különdíj, Gyermekszínházi Biennálé, Kaposvár
• 2002 Sereglei András: színészi díj, XVI. ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál
• 2000 József és testvérei: legjobb rendezés, legjobb díszlet, lugosi Nemzetközi Kulturális Fesztivál
• 1999 Vaskor: különdíj, Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nurmes
• 1997 Vaskor: fődíj, XXV. Országos Kamaraszínházi találkozó
• 1997 Vaskor: legkidolgozottabb előadás díja, Nem Hivatalos Színházak Nemzetközi Fesztiválja, Tulcea

Az utóbbi évek fontosabb referenciái:
- Súgó: (2005) Káva Kulturális Műhely
- Magyar Hírlap: (2005) Drámaterápia a drogról
- Magyar Televízió: (2005) Válaszd a tudást!
- Dunántúli Napló: (2005) Színháziskola diákoknak
- Magyar Televízió: (2004) Kultúrház
- Zalai Hírlap: (2004) A csatatéren is van irigység
- Észak-Zala Hírei: (2004) Tapasztalatszerzés játékos formában
- Népszabadság: (2003) A színház mint médium
- Budapesti Nap: (2003) Különleges turnéra indul a roma dráma
- Mix Magazin: (2003) A Káva és az élet színháza
- Metro: (2003) Falvakban debütált a két mesejáték
- Drámapedagógiai Magazin: (2003) Színház- Dráma- Nevelés
- Zsöllye: (2003) Mi mindenkinek más vagyunk
- Népszabadság: (2003) Utaztatható előadások
- Magyar Hírlap: (2002) Szerepekbe bújva fejtik a jelent
- Ellenfény: (2002) Színház a határon
- Még több referencia: lsd. www.kavaszinhaz.hu (Sajtószoba)


www.kavaszinhaz.hu
kava@kavaszinhaz.hu
Utolsó módosítás dátuma: 2008. október 19. 11:37
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!