Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Alapítványok, civil szervezetek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Gondviselés Háza Gondozási Központ és Idősek Klubja

1025 Budapest, Szilfa utca 4.
Telefon: 394-2248
Intézményvezető: Mészáros Ágnes, 392-5434

Az intézmény fenntartója: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány (1024 Budapest, Margit krt. 23.) A gondozási központ 1995 óta működik.

Alapszolgáltatásai:
- Idősek Klubja (székhelyén)
- Étkeztetés helyben ill. házhoz szállítva
- Házi segítségnyújtás

A szolgáltatások igénybevételének feltételei:
- II. kerületi bejelentett lakcím
- törvény által kötelezett eltartó hiánya

Intézményünk a II. kerületi önkormányzattal szerződéses viszonyban áll. A szerződés értelmében szolgáltatásainkat a rászorulók ugyanolyan kritériumok alapján és kondíciókkal vehetik igénybe, mint az önkormányzati intézmények ellátottjai. A II. kerület egy meghatározott területén az önkormányzat intézményünk révén teljesíti alapellátási kötelezettségét.

Tevékenységünket a Pasaréten és környékén élők minél szélesebb körű ellátása, kiszolgálása, segítése, idejének minél hasznosabb eltöltésére irányuló szolgálat jellemzi.

Idősek nappali klubja
Klubunk tevékenységére nem a nagy volumenű programok, sokkal inkább a meghitt, kisebb létszámmal megvalósuló, sokszor párhuzamosan futó bensőséges együttlétek a jellemzőek. Ilyenek a heti rendszerességgel tartott közös újságolvasás, beszélgetés az aktuális hírekről, a mentálhigiénés klub, beszélgetés plébániánk káplánjával, pénteki imaóra; kéthetente irodalmi klub; havonta zene- és videoklub, műveltségi vetélkedő. Alkalmanként múzeumlátogatás, színház, ill. meghívott előadókkal különféle előadások.
ermészetesen minden nagyobb ünnepeinek megtartását is ugyanilyen fontosnak tekintjük.
Rendszeres szolgáltatásaink: heti kétszer idősek tornája, kéthetente fodrász és pedikűr.

Szociális étkeztetés
Intézményünk ezt a feladatát három formában látja el. A klubtagoknak és azoknak, akiknek jólesik minden nap egyet sétálni, helyben szolgáljuk fel vagy mérjük ki ételhordóba. Akik nem jönnek be érte, de el tudják látni magukat, azok részére házhoz szállítjuk. Ezeken kívül minden gondozónőnek van olyan gondozottja, akinek házhoz viszi az ebédet, és egyben az ebédelés kapcsán felmerülő gondozási feladatokat (melegítés, tálalás, etetés, mosogatás) is elvégzi.

Házigondozás
Ez az a tevékenység, amiben az intézményi kereteink adta különleges sajátosságok leginkább érvényesülhetnek. A gondozottak ellátása során nem csak a szorosan vett szükségleteket igyekszünk kielégíteni, hanem a rászorulók leli, mentális gondozását is fontosnak tartjuk. Ezért vállalunk olyan gondozottakat is, akik nem az anyagi rászorultság okán keresnek meg minket. Munkánk során igyekszünk a mentális és az orvosi értelemben vett egészség megőrzése érdekében kapcsolatot tartani, illetve együttműködni a gondozott lelkigondozójával, orvosával.
Sokan kerestek meg, néha még más kerületekből is, értesülvén a nálunk folyó munkáról. Igyekszünk, hogy minden gondozottat az a gondozónő lássa el, akivel a leginkább megértik egymást; gondozottjainkat kórházi tartózkodásuk alatt is rendszeresen látogatjuk, otthon hagyott növényeiket, állataikat gondozzuk; jó kapcsolatokat próbálunk ápolni rokonaikkal, személyes ünnepeikről megemlékezünk.

 
Utolsó módosítás dátuma: 2012. október 10. 7:38
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!