Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Alapítványok, civil szervezetek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Egalitás Alapítvány

Egalitás Alapítvány

Cím: 1028, Budapest, Len u. 17/A.
Telefonszám: 274 6263
Fax: 274-6233
E-mail:egalitas@mail.datanet.hu
www.egalitas.hu

Elnök: Nász Erzsébet

Adószám 19702281-2-41
Számlaszám: 58300134-10000702

Alapítványunk Támogató Szolgálatot működtet, melyen belül a fogyatékos
emberek részére személyi segítést, szállítást, információnyújtást és
tanácsadást biztosítunk.

Az Egalitás Alapítvány története

Az Alapítvány történetét a mozgássérültek pesthidegkúti lakótelepének történetével kell kezdenünk:

Az 1980-as éveket az ENSZ a fogyatékosok évtizedének nyilvánította. Ebből az alkalomból, egy friss diplomás fiatalember kezdeményezésére épült fel a mozgássérültek első és máig egyetlen lakótelepe Budapest II. kerületében, Pesthidegkúton. Ennek köszönhetően az önálló élet lehetőségéhez jutottak mozgássérült, kerekesszékes fiatalok. A 80-as évek elején úttörő vállalkozás volt a külföldi mintára épített, nagyon szép környezetben lévő 54 lakásos mini lakótelep. Érdekesség, hogy az akkor még nyaraló övezet igen kezdetleges infrastruktúrával rendelkezett, s csupán a lakótelep átadását megelőző éjszakákon aszfaltozták az odavezető utat.

Sajátos helyzet volt a miénk. Az intézetből kiköltöző 20-25 éves mozgáskorlátozott fiatalok többsége érettségivel rendelkezett, 10-12 fő diplomás volt, ugyanakkor az alapvető életvezetési tapasztalataink hiányosak voltak. Mindenek előtt tehát meg kellett tanulnunk, élni a lakásunkban.

Az önálló élethez elengedhetetlenül szükség volt rendszeres havi jövedelemre, mert a lakások rezsijét, a megélhetést mindenkinek magának kellett előteremtenie. E probléma megoldására a lakótelep építésével egyidőben munkahelyet is létesítettek, ahol a 90-es évek elejéig számítástechnikai adatrögzítést végeztek a két műszakban foglalkoztatott mozgássérültek. A könyvelő, adminisztrátor, munkaügyes, TB ügyintéző, telefonkezelő, programozó munkaköröket is megváltozott munkaképességű emberek töltötték be. Az állandó létszám 65-70 fő volt.

A személyi számítógépek elterjedésével az adatrögzítés iránt csökkent a kereslet. Időben profilt kellett volna váltani, de ez az akkori vezetésnek nem sikerült. Így előfordult, hogy hónapokon keresztül nem volt munka. A 90-es évek elejétől rendkívül nehéz volt olyan megrendelőt találni, aki fogyatékos embereket foglalkoztató cégnek adott megbízást. Végül egy olyan át nem gondolt beruházásba fogtak, amely teljesen idegen volt a számítástechnikától. A költségeit nem tudták kitermelni, és egyszerűen csődbe jutott a cég. A lakótelepen élők megélhetése veszélybe került, mert rokkantsági nyugdíjból a lakásokat fenntartani, megélni, gyerekeket nevelni lehetetlen.

Ebben a kétségbeejtő helyzetben született meg az alapítvány létrehozásának gondolata 1992-ben.

Az Egalitás Mozgássérültek Létbiztonságát Elősegítő Alapítvány 1998. óta közhasznú szervezet.

A legfőbb alapítói cél a mozgássérült emberek foglalkoztatásának, és ez által megélhetésének elősegítése volt. Ennek érdekében hozta létre az Alapítvány a LAVORANDO Kft-t, amelynek profiljába bármilyen munka beletartozott, amelyet kerekesszékben ülve el lehetett végezni. Nem csak a lakótelepen élő embereket alkalmazták, hanem a főváros más kerületeiből, illetve a környező városokból is jártak ide dolgozni. Az átlagos dolgozói létszám 60-70 fő volt. Sajnos az állami támogatási rendszer megváltozása, valamint a cég vesztesége miatt a többségi tulajdonos úgy döntött, hogy megszünteti a Kft-t.

Az Alapítvány 2009. évben akkreditáltatta magát megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása céljából. Jelenleg 6 fő megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatunk. Az Alapítvány célkitűzése a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatásán túl, hogy tevékenységével hozzásegítse a fogyatékossággal élő embereket ahhoz, hogy önrendelkező, önálló életet élhessenek. Ennek érdekében több olyan feladatot is felvállal, amellyel lakótelepen illetve a tágabb környezetében élő rászorulók problémáin tud segíteni.

Képzések, átképzések szervezését vállalja, fellép az egészségügyi és társadalmi rehabilitáció érdekében, speciális pszichológiai, életviteli, pedagógiai, építészeti, akadálymentesítési tanácsadást végez, támogató szolgálatot működtet. Önálló élet tréningjeinkkel segítjük az ingerszegény környezetben élő fogyatékos személyeket abban, hogy képessé váljanak önálló, önrendelkező életet élni. Fogyatékos gyermekeket nevelő szülők részére igény esetén klubot szervezünk.

Állandó tevékenységeink mellett a végleg vagy átmenetileg mozgásában korlátozott személyeket egyéb programjainkkal, szolgáltatásainkkal segítjük.

Tevékenységeinkről, szolgáltatásainkról informálódhat honlapunkon, a www.egalitas.hu weboldalon.

Utolsó módosítás dátuma: 2009. szeptember 22. 10:24
<2019. szeptember>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!