Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Buda első kórházát is ő alapította

2010. szeptember 26.

Az önkormányzat a méltatlanul elfeledett Marczibányi Istvánnak állított emléket. Szeptember 24-én Láng Zsolt leplezte le a mecénás emléktábláját a nevét őrző művelődési központ falán.

Fürdő, kórház, templomok, létesítmények fűződnek az önzetlen adakozó nevéhez. Kétszáz esztendeje, ötvennyolc évesen hunyt el Marczibányi István, aki végrendeletében a ma róla elnevezett tér és környékének tulajdonjogát azzal a kikötéssel ruházta a fővárosra, hogy az ottani létesítmények a gyermekeketkell szolgálják.

A nagylelkű mecénás életének fejezeteit a Marczibányi Téri Művelődési Központban működő Kaktusz színjátszócsoport tagjai elevenítették fel a táblaavató ünnepség első részében. Majd Ötvös Zoltán, a Művelődési Iroda vezetője idézte fel az egykori mágnás alakját. Megtudhattuk, hogy Marczibányi gróf életének utolsó évtizedét töltötte Budán. Saját gyermeke nemszületett, felesége révén azonban Madách Imre nagybátyja volt. A nagylelkű mecénás egész nemzetének biztosított nemcsekély anyagi forrást a legkülönbözőbb nemes célok megvalósítására.

— Nem szabad megfeledkeznünk mindazokról — fogalmazott a táblaavatót követően Láng Zsolt —, akik valaha jót cselekedtek, azon fáradoztak, hogy elviselhetőbbé tegyék rászoruló embertársaik életét. Az emlékeket megőrizni, átadni az utókornak szép és nemes feladat még akkor is, ha a világ megváltozott, s vele együtt az emberi értékrend is. A hála mindig ugyanaz és örök érvényű — tette hozzá a polgármester, aki Németh Katalinnal, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatójával közösen avatta fel az emléktáblát.

„Mikor nemzetünk, történelmünk nagyjainak halálára emlékezünk, nem a gyász, a fájdalom hangján szólunk, hiszen az elcsendesült az évszázadok során. Sokkal inkább a büszkeség, mely elénk idézi hajdanvolt alakjuk, csatamezőn szerzett dicsőségük, tudományos felfedezésük vagy éppenmáig olvasott regényük szállóigévé vált néhány sorát.
Marczibányi István esetében azonban mégis a részvét és a keserűség furakszik gondolataink közé, mert kénytelenek vagyunk úgy leróni tiszteletünk előtte, hogy márvány szarkofágja összetörve és kifosztva áll annak a budai kolostor-templomnak a kriptájában, amit nem is oly rég szenespincének használtak. Mert Marczibányi István — aki a Ludovika felállítására ötvenezer forintot adott, aki felépítette Buda első kórházát, akit szinte a magyarországi Irgalmas Rend megalapítójaként tartanak számon, aki megvette, és nekik ajándékozta a Császár fürdőt, aki a magyar nyelv ápolására és kiművelésére Fundátiót és díjat hozott létre, aki a Nemzeti Múzeumra hagyta kincsestárának legszebb darabjait, aki elsőként adományozott ötvenezer ezüst forintot a majdani Akadémia felállítására, kinek nevét gróf Széchényi Ferenc és a legnagyobb mecénások között kellene emlegetnünk —, szomorú tény, de a XXI. század embere előtt szinte ismeretlen.”

Verrasztó Gábor
(Verrasztó Gábor a közeljövőbenmonográªát jelentetmegMarczibányi Istvánról, ami a Budai Polgár Nonprofit Kft. kiadásában novemberben jelenik meg.)

Utolsó módosítás dátuma: 2010. szeptember 27. 16:58
<2019. szeptember>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!