Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A diólevelet is komposztálhatjuk

2011. november 21.

Mihez kezdjünk a lehullott falevelekkel? Az égetés előnytelen és decembertől tiltott megoldás, ezért jobb, ha zsákokban vitetjük el az avart, de legjobb, ha komposztáljuk.

A lehullott lombot elszállíttathatjuk a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által forgalomba hozott zsákokban, a zsákok árában a szállítás és komposztálás költségei foglaltatnak benne. De komposztálhatjuk helyben mi magunk is – sokan nem tudják, de még a diófaleveleket is-, ehhez nyújt segítséget eszközök és ismeretek átadásával a Komposztáló Kerület Program.

Aki komposztál, csökkenti a kommunális hulladék mennyiségét, megelőzi a szemét keletkezését, helyben tartja, helyben hagyja saját zöldjavait; nem szállítgatja vagy szállíttatja feleslegesen az értékes tápanyagokat, hanem – öntevékeny és környezettudatos módon – termőföldet készít belőle, amelybe haszon- és dísznövényeket ültethet.

A komposztálás tulajdonképpen egyfajta ősi, elemi műalkotás. A komposzt összeállításában, megkomponálásában nagyon fontos az alkotóelemek gazdagsága, egymáshoz való viszonya és aránya. A komposzt elengedhetetlen alkotóelemei a szénben gazdag anyagok, a száraz kerti zöldjavak: a lehullott lomb, a lemetszett gally és egyéb nyesedékek. A lassan bomló levélfajták: a dió-, a tölgy-, a platánfa levele is lebomlik, csak hosszabb idő alatt, mint pl. a gyümölcsfák levelei. A kiindulási anyagok a komposztálódás során teljesen lebomlanak, új minőség, új anyag jön létre. A diófalevélben található növekedésgátló anyag is átalakul, hatása a kész komposztban már nem kimutatható.   
 
Gyönyörködjünk az őszi avar színeiben, ne indítsunk ellenük azonnali „gyűjtőhadjáratot”. Elegendő a járdáról, és a kert télen is használatos részeiről összegyűjteni a lombot, a többi nyugodtan a kert végében, a fák vagy bokrok alatt maradhat tavaszig. Ráérünk és könnyebb is ekkor összegyűjteni és komposztálóba rakni a félig-meddig már lebomlott faleveleket. A talajtakarás, a mulcsozás is lényegében felületi komposztálást jelent. A levágott vagy lehullott növénytakaró védi a talajt a kiszáradástól, táplálja és aktivizálja a talajlakó élőlényeket, gátolja a gyomnövények elszaporodását, menedéket nyújt a kisállatoknak. Mulcsozni fahánccsal, faaprítékkal és az ősszel lehulló lombbal is lehet.

Aki a komposztálásról többet szeretne tudni, illetve a Komposztáló Kerület Programra szeretne jelentkezni, annak figyelmébe ajánljuk a www.komposztforum.hu és a www.komposztmester.hu oldalakat. További jelentkezési lehetőség és komposztálási tanácsadás: Eleőd-Faludy Gabriella, komposztálási programvezető efgabi@komposztforum.hu; tel.: 06 30 544-8778,  hétköznap 9-17-ig.

Utolsó módosítás dátuma: 2011. november 21. 6:58