Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Klebelsberg Kuno Napok Pesthidegkúton

2008. november 21.

Klebelsberg Kuno születésének 133. évfordulóján a Villányi úti Klebelsberg-emlékműnél tartott koszorúzással keződtek meg az idei Klebelsberg Kuno Napok. A Kultúrkúriában megnyílt a Klebelsberg folyóiratolvasó, a jótékonysági bálon a volt miniszter bronzszobrára vártak adományokat. 2008-ban Cseke Péter színművész kapta a Klebelsberg-díjat.

Klebelsberg Kuno születésének 133. évfordulóján a Klebelsberg emléktársaság tagjai a Villányi úti Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumnál álló Klebelsberg-emlékműnél tartottak koszorúzást, a pesthidegkúti iskolák diákjai pedig a Kultúrkúriában emlékeztek az egykori kultuszminiszterre november 13-án. A művelődési központban tartott ünnepségen beszédet mondott Csere István, a Pesthidegkút-Máriaremetei Ökumenikus iskola igazgatója. Klebelsberg Kuno mellszobránál koszorút helyezett el Berkes Anna, a remetekertvárosi, valamint Csere István, az ökumenikus iskola igazgatója, Jákóiné Szirota Ilona, a Klebelsberg Kuno iskola igazgatóhelyettese és Erdősi Károly, a Klebelsberg Kuno Emléktársaság ügyvezető elnöke.

A Klebelsberg Kuno Napok keretében november 14-én nyitotta meg Dolhai István, a Kultúrkúria igazgatója a Klebelsberg archívumkönyvtárat és folyóiratolvasó sarkot az intézmény kávézójánál. A könyvgyűjteményt hosszú munkával sikerült kiállítható állapotba hozniuk a kutatóknak. a két évvel ezelőtti Klebelsberg-napokon láthatta és vehette kézbe először a közönség a régi könyveket, amelyeknek egy része bizonyíthatóan az egykori kultuszminiszter könyvtárában állt, más kiadványok egyes példányait pedig bizonyosan maga Klebelsberg is gyakran forgatta. Az ünnepségen Erdősi Károly, a Klebelsberg Kuno Emléktársaság ügyvezető elnöke elmondta, hogy a volt miniszter 4500 kötetes könyvtárát 1949-ben az államosításkor szállították el. Aki szeretné a könyveket olvasni vagy csak közelebbről megtekinteni, a tervek szerint telefonon jelezheti majd igényét.

Minden év november 13-án, Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter születésnapján veszi kezdetét a kulturális eseménysorozat, amelynek egyik kiemelkedő fejezete a Klebelsberg-díj átadása. A díjat a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat még 1992-ben alapította azzal a szándékkal, hogy évről évre elismerjék azoknak a fáradozását, akik a kultúrában vagy a közéletben betöltött szerepükkel jelentősen hozzájárulnak Pesthidegkút fejlődéséhez, öregbítik a városrész hírnevét. A díjat ennek alapján olyan szervezeteknek és személyeknek ítéli oda az önkormányzat, akik, amelyek munkásságukkal és életükkel példát mutathatnak a jelen kor embereinek és a jövő generációjának egyaránt. Idén Cseke Péter Jászai Mari-díjas színművészt és rendezőt, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatóját illette a Klebelsberg-díj. Mivel a kitüntetett egy a Madách Színházban párhuzamosan megtartott előadás miatt nem tudott részt venni az eseményen, nevében felesége, Sára Bernadette színművész vette át a díjat Láng Zsolt polgármestertől. Cseke Péter levélben köszönte meg az elismerést. A városrészi önkormányzat képviseletében Csabai Péter elöljáró, Skublicsné Manninger Alexandra és Bándy Péter képviselők, valamint Makra Krisztina vett rész a díj átadásán. Az ünnepségen a Klebelsberg Kuno Emléktársaság és a Magyar Örökség és Európa Egyesület között kötött megállapodás alapján — miszerint a Klebelsberg-napokon az év egyik Magyar Örökség-díjjal kitüntetettje fellép Pesthidegkúton — a Kodály Zoltán Férfikar az opera- és a magyar kórusirodalom legszebb darabjaiból adott elő.

Cseke Péter színművész családjával tizenhat évvel ezelőtt költözött Budaligetre. A Klebelsberg-díj átadását követően a színész és rendező, aki jelenleg a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója elmondta:
- Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy az idei Klebelsberg-díjat én kaphattam meg, tudva azt, hogy korábban milyen személyiségeknek ítélték oda az elismerést. Külön öröm, hogy mindez egybeesett a Pesthidegkúti Nyári Fesztivál indulásának tizedik évfordulójával. A díj azonban nem csak engem illet, mert amit Pesthidegkúton megalkottunk, nem köthető egyvalaki munkásságához. Nagyon jó barátokkal, munkatársakkal dolgozom együtt, olyanokkal, akik kreativitásukat, szabadidejüket, szívüket-lelküket adják azért, hogy másoknak jobb legyen, és jól érezzék magukat tágabb otthonukban. Úgy érzem, hogy a díjat nem egyedül én kaptam, hanem az egész egyesület. Itt is szeretném megköszönni a polgármester úrnak, a városrészi önkormányzat képviselőinek, és elsősorban az ajánlatot tevőknek. Mi, hidegkútiak csodálatos környezetben élünk, de sokan szinte csak este vagyunk otthon. Szerettem volna kicsalogatni az embereket gyönyörű kertjeikből különféle kulturális rendezvényekkel, hogy közösen gondolkodjuk, és osszuk meg gondolatainkat. Először utcabálokat szerveztem, majd amikor kinőttük az utcánkat, megalakítottunk egy civil szervezetet, a Polgárok Pesthidegkútért közhasznú, kulturális egyesületet. Tagságát elsősorban Hidegkúton elő polgárok alkotják, közöttük sok neves művész található. Már alapításkor legfontosabb céljaink közé tartozott a Templom utcai telken álló elemi iskolaépület és kúria művészeti és kulturális központtá való átalakítása. A nagyon leromlott állapotú épületek megmentésére e helyszínre szerveztük meg a Hidegkúti Nyári Fesztiválokat, ahol viszonylag szerény költségvetés mellett is a legrangosabb előadások valósultak meg. Munkánkhoz egyéb kulturális események is köthetők, támogató akciót tartottunk nagycsaládosoknak, és gyerekek részére karácsonykor ajándékokat készítünk.

Jótékonysági bált szervezett november 15-én este a Klebelsberg Kuno Emléktársaság, a Művészbarátok Egyesülete és a Kultúrkúria. Céljuk az volt, hogy támogatást gyűjtsenek a volt kultuszminiszter mellszobrának bronzba öntéséhez. A bálon a nagyobb összeget adományozók Búza Barna szobrászművész Klebelsberg-emlékplakettjét vehették át. A eseményen 405 135 forint felajánlás érkezett. A Klebelsberg-napok zárásaként másnap délután a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikában emlékkoncertet és szentmisét tartottak.

Utolsó módosítás dátuma: 2008. november 27. 15:47
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!