Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Végső búcsú Póta Gyulától

2011. július 6.

Életének 65. évében elhunyt Póta Gyula, aki 1990–98 között polgármestere, 2002 és 2006 között alpolgármestere volt kerületünknek. Póta Gyula hamvasztás utáni búcsúztatója augusztus 23-án 10.15 órakor lesz az Óbudai temető szóróparcellájában.

A rendszerváltozás szele sodorta Póta Gyulát a nyolcvanas évek végén – az akkor még tanácsi rendszerben működő – kerületi közügyek felé. Már elmúlt negyvenéves, amikor úgy döntött, politikus lesz, mert hitt abban, hogy helyben kell a dolgokat átalakítani, a problémákat megoldani. Politikus volt, de a kerület érdekei mindennél fontosabbak voltak számára, soha nem állt be egyetlen szekértáborhoz sem, és polgármesterként, alpolgármesterként, képviselőként mindig a legjobb megoldást kereste, amellyel az ügyek előremozdíthatók.

Póta Gyula 1946-ban született Mezőkövesden, kétéves volt, amikor felköltözött családja Budapestre. Szüleit korán elvesztette, húszéves korától már családfenntartó, a legnehezebb munkákat is elvállalta, hogy öccsét felnevelhesse. Dolgozott vízmérő technikusként, sőt keszonosként a metró Batthyány és Moszkva tér közötti szakaszának építkezésén. A munka mellett végezte el az egyetemet, és ugyan mindig a bölcsészet, különösen a filozófia érdekelte, mégis a közgazdászi pályát választotta.


Póta Gyula 1990-től 1998-ig polgármestere, 2002-től 2006-ig alpolgármestere volt a II. kerületnek

 

1990 előtt 13 évig a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetének gazdasági igazgató-helyettese volt. Baráti társasága és érdeklődése révén a nyolcvanas években formálódó ellenzéki körhöz tartozott. „1987 táján ott sertepertéltem szinte minden politikai mozgalom körül. Beléptem a Szabad Kezdeményezések Hálózatába, onnan egyenes út vezetett a kerületi SZDSZ-be, ahol alapító tag lettem” – jellemezte politikai pályafutását egy vele készült interjúban 1994-ben. Ugyanitt mondta azt is: „Soha nem gondoltam komolyan, hogy belőlem polgármester lesz”. Talán ennek az alapállásnak is volt köszönhető, hogy Póta Gyula a kerület vezetését mindig feladatként és nem hatalomgyakorlásként fogta fel.

Legendásan puritán ember volt, aki polgármestersége idején is ugyanabban az alig ötven négyzetméteres Keleti Károly utcai kis lakásban élt családjával, mint 1990 előtt. Soha nem ült számítógéphez, a legbonyolultabb költségvetési tervezést is hegyesre faragott ceruzával írta a franciakockás papírokra. A mobiltelefonnal is csak nehezen barátkozott meg néhány éve, autója soha nem volt, utazni sem nagyon szeretett.

A II. kerületi önkormányzat legfontosabb alapértékeit ő fektette le. Az oktatás, a nevelés és az egészségügy elsődlegességét hirdette; hitt abban, hogy jól felszerelt intézményekben magas szakmai színvonalon végzett munka az itt élők valódi érdekeit szolgálja. Működése alatt számos óvoda, iskola újult meg, a Kapás utcai rendelőintézetet visszakérte a fővárostól, és lehet, hogy ő nem értett a számítógépekhez, de mindent elkövetett azért, hogy az önkormányzat intézményei a legkorszerűbb technikával legyenek felszerelve. Polgármesteri ideje alatt újult meg a Fény utcai piac is.

Másik alapelve a szigorú gazdálkodás volt. Meggyőződése volt, hogy az önkormányzat akkor lehet csak hatékony, ha hosszú távra és körültekintően tervez, működése átlátható, és a gazdasági egyensúly megtartásának követelménye minden döntésben érvényesül.


2010 szeptemberében húsz év önkormányzati munka ért véget Póta Gyula életében.

 

Nem voltak politikai ellenfelei. Aki csak egyszer is beszélt vele, megtapasztalhatta: komolyan veszi vitapartnereit, mindenkit észérvekkel kívánt meggyőzni. Tiszteletet ébresztően nagy tudású és művelt ember volt. A testületi ülésekre – nemcsak kerületi vezetőként, de képviselőként is – mindig alaposan felkészült. Ha megszólalt, figyelni kellett rá.

Tavaly szeptemberben – 20 év után – köszönt el a II. kerületi önkormányzattól. Bíztunk benne, hogy nyugalmas és szép évek várnak rá. Pedig hiányzott és még sokáig hiányozni fog szorgalma, kitartása, éleslátása, ügy- és kerületszeretete.

Póta Gyulát a II. kerületi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Póta Gyula hamvasztás utáni búcsúztatója augusztus 23-án 10.15 órakor lesz az Óbudai temető szóróparcellájában.

Utolsó módosítás dátuma: 2011. augusztus 23. 9:18
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!