Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Változások Buda szívében

2009. augusztus 24.

Már ősszel elkezdődik a bel-budai városrészközpont átalakulása: a tervek szerint 2010 végére a Moszkva teret, a Marczibányi teret és a Mechwart ligetet kávéházas, kis boltokkal tarkított sétálóutca, illetve forgalomcsillapított utak kötik össze.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 végén írt ki pályázatot a fővárosi kerületek és a Pest megyei települések számára városrészek, városrészközpontok rehabilitációjának és funkcióbővítésének támogatására. Az ügynökség év elején hozta nyilvánosságra döntését: a II. kerület bekerült azok közé, akik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a beadott tervek megvalósításához.

 

Az önkormányzat a pályázathoz feltételül megszabott Integrált Városfejlesztési Stratégiájában hat, a következő másfél évtizedben fejleszteni kívánt úgynevezett akcióterület jelölt meg: a volt Ganz-területeket és a Marczibányi tér környékét, Pesthidegkút régi és új központját, Törökvész—Zöldmált, valamint Pasarét, illetve Újlak—Felhévíz térségét.

Az utóbbi évtizedekben az egykori Ganz-gyár környezete szinte spontán módon a térség kereskedelmi és kulturális központjává kezdett válni. Az önkormányzat vezetése a most induló fejlesztéssel szeretné, ha Budának ez a területe valódi, közösségi terekkel teli, élhető városrészközponttá válna.

Mivel a pályázat várhatóan szeptember végén zárul le, és a beruházás is csak ezután indulhat el, a fejlesztéshez kapcsolódó munkálatok részletes ütemezése is őszre készül el. A várhatóan 2010 végére elkészülő beruházás a terület szinte minden részét érinti. Megújul a Mechwart liget: átalakul a szökőkút, a növényzet, a játszóterek is teljesen megújulnak. Az egyik leglátványosabb változás a Lövőház utca Káplár és Fény utca közötti szakaszának sétálóutcává alakítása lesz. Teljes területén díszburkolattal, új utcabútorokkal, kerékpártárolóval és igényes zöldfelületekkel, ahol kisebb boltok, kávéházak és éttermek várják a vendégeket. Több utcát és utcaszakaszt — a Lövőház utca Káplár utca és Marczibányi tér déli oldala közötti részt, a Keleti Károly utcát — forgalomcsillapítottá alakítanak a biztonságosabb gyalogosközlekedés érdekében. Ezzel egyidejűleg teljes egészében megújul a Kis Rókus utca.

Jelentős mértékben megváltozik a környék parkolási rendje is. Az átalakuló parkolási lehetőségekről és a kivitelezési munkálatok részletes ütemezéséről az önkormányzat lakossági fórumon, a Budai Polgár hasábjain és a www.masodikkerulet.hu internetes oldalon folyamatosan fogja tájékoztatni a környéken élőket.

Kulturális és egyházi intézmények felújítása is része a beruházásnak: a Krisztus Király-templom műemléki felújításának utolsó elemeként a lépcsőt rekonstruálják. Új helyiségekkel bővül a Marczibányi Téri Művelődési Központ, valamint részben kibővül és megújul a Központi Statisztikai Hivatal könyvtára, amely ezután közösségi feladatokat is magára vállal.

A terület megújulását nem csak esztétikai elemek jellemzik: kilenc új térfigyelő kamerát is létesítenek, és több kerékpártárolót is elhelyeznek a felújítás során.


A II. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
lakossági fórumot hirdet
a Bel-budai Városrészközpont funkcióbővítő rehabilitációjáról
augusztus 28-án 16 órától
a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tornatermébe
(1024 Keleti K. u. 37.).
A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Új Magyarország programjának támogatásával valósul meg. (Budapest II. kerület Bel-Buda kerületrészének funkcióbővítő rehabilitációja. Azonosító: KMOP-5.2.2/B-2008-0011)

 

Utolsó módosítás dátuma: 2009. augusztus 24. 13:46
<2019. szeptember>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!