Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Bibó István park és Gyóni Géza tér

2011. szeptember 28.

A főváros – elfogadva a II. kerületi képviselő-testület javaslatát ­– Bibó Istvánról nevezte el a Barsi utca végén található névtelen közterületet; a Przemyśl-szobor melletti tér Gyóni Géza nevét viseli hamarosan.

A II. kerületi önkormányzat kérésére döntött úgy a fővárosi közgyűlés szeptember 28-i ülésén, hogy a Margit híd budai hídfőjénél 1932-ben a Przemyśl-erődnél elesett magyar katonák emlékére állított szobor körüli területet Gyóni Gézáról nevezi el. Az előző századfordulón élt költő maga is harcolt a lengyelországi várnál az első világháború idején, itt esett orosz fogságba, ahonnan már soha nem tért haza, 1917-ben hunyt el Krasznojarszkban.


A terület új neve Gyóni Géza tér

 

A fővárosi képviselők egyhangúlag döntöttek arról is, hogy az idén 100 esztendeje született Bibó István nevét egy II. kerületi, eddig név nélküli közterület viselje. A Barsi utca végén található tér közel van a nagy hatású jogtudós mindegyik kerületi lakóhelyéhez (Buday László utca, Retek utca, Berkenye utca, Orsó utca) és utolsó munkahelyéhez, a KSH Könyvtárhoz is.


A Barsi utca végén található közterület Bibó István nevét viseli hamarosan 

 

Bibó István emlékét különös gonddal ápolja a II. kerületi önkormányzat, hiszen idén júniusban posztumusz díszpolgári címmel adózott a jogtudós életműve és példamutató életútja előtt. Láng Zsolt polgármester javaslatára döntött úgy a II. kerületi képviselő-testület: kezdeményezi a fővárosi közgyűlésnél, hogy egykori lakóhelyének közeli helyszíne viselhesse Bibó István nevét.

A közterületi átnevezések miatt egyetlen lakcímkártyát sem kell kicseréltetni, mivel egyik közterület körül sem található lakóház. Az utcanévtáblákat a II. kerületi Polgármesteri Hivatal készíti el és helyezi ki néhány héten belül.

Utolsó módosítás dátuma: 2011. szeptember 29. 5:51
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!