Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Makovecz Imre-kilátó a Kis-hárs-hegyen

2012. május 14.
Makovecz Imre nevet viseli május 12-étől a II. kerületi Kis-hárs-hegyi kilátó. A tavaly ősszel elhunyt Kossuth-díjas építész 1977-től volt a Pilisi Parkerdőgazdaság főépítésze, a II. kerületi, fából készült kilátót is maga tervezte


Makovecz Imre családja a kilátónálNévadó ünnepséggel tisztelegett Makovecz Imre Kossuth-díjas építész munkássága előtt a Pilisi Parkerdő Zrt. május 12-én. Az erdészet a Kis-hárs-hegyi kiáltót nevezte el az emblematikus tervezőről. Az eseményen részt vettek a Makovecz család tagjai és az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank képviselői. 

Sokan érkeztek az avatásraA névtáblát leleplező, emlékező és avató ünnepségen Zámbó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: a magyar organikus építészet megteremtőjeként, az erdő, a természet által ihletett emberként beszélt Makovecz Imréről, akinek a Pilisi Parkerdő Gazdaságot 43 éve megalapító legendás igazgató, Dr. Madas László biztosított munkalehetőséget a vállalatnál. – Az erdészetnél eltöltött évek alatt Makovecz Imre a munkáiban ismét felfedezte a faanyagot, amelynek szeretetét aztán tanítványainak is átadta. Nevéhez fűződik a Pilisi Parkerdőben például a Hoffman fogadó, a mogyoró-hegyi kemping, a dobogókői síház, a visegrádi mócsai tanya, és az idők során több mint százezer gyerek által látogatott Madas Lászlóról elnevezett erdei iskolai épület kialakítása – mondta el Zambó Péter. 

Turi Attila és Zámbó PéterMakovecz Imréről megemlékezett Turi Attila Ybl-díjas építész, aki sok éven keresztül dolgozott együtt a mesterrel. A tanítvány hangsúlyozta: Makovecz Imre elvégezte az ember legfontosabb küldetését, a teremtés folytatását. A leleplezési ceremóniát követően Kertész József erdőmérnök Makovecz Imre versét, majd Szabó Lőrinc versét szavalta. 

Látkép 362 méter magasbólA több mint hat méter magas Kis-Hárs-hegyi kilátó épületét 35 éve készítették fából és vasból Makovecz Imre tervei alapján. Vázát vascső alkotja, a pazar panorámát nyújtó tetőre pedig két egymásba fonódó csigalépcső vezet. A Gyermekvasút Szépjuhászné megállójától 10 percnyi sétára lévő kilátó 362 méter tengerszint feletti magasságból enged rálátást Pestre és a budai hegyekre.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2012. május 14. 13:21
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!