Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A legjobb döntéseket hozni közösségünkért

2017. január 20.

Idén tizenegyedik éve, hogy január elején polgármesterként köszönti a második kerületben élőket Láng Zsolt, aki a Budai Polgár újságnak újévi interjút.

- Bár tudjuk, nemigen szeret a magánéletéről beszélni, mégis kérem, mondja el, hogyan töltötte az ünnepeket.

Mindenekelőtt még egyszer boldog új évet kívánok a Budai Polgár munkatársainak és természetesen minden olvasójának. Való igaz: igyekszem elválasztani közéleti munkámat a magánéletemtől, hiszen a szeretteim hétköznapi életet élnek, és nekem mindennél fontosabb a családom nyugalma. Fiaim az ünnepekhez közeli napokban töltötték be negyedik, illetve első életévüket, így a karácsony és a szilveszter is otthon telt, családi és baráti körben. Sajnos, az elmúlt év utolsó hete nagyon rövid volt ahhoz, hogy igazán kipihenjem magam. Hamar január másodika lett. De a mindennapi séta a kutyánkkal nem maradt el; csodálatos a reggeli erdőben csípős reggeleken is.

Hogyan értékeli az elmúlt évet, és mit vár az ideitől?


Dr. Láng Zsolt polgármester

Az elmúlt év „hajtós” volt. Folyamatosan változott a jogi és a pénzügyi környezet, ehhez nap mint nap alkalmazkodni kellett. Kerestük a pályázati és egyéb forrást biztosító lehetőségeket, és törekedtünk a legjobb döntéseket meghozni helyi közösségünk javára. E feladat egészült ki azzal, hogy 2014 óta a Fővárosi Közgyűlés egyik bizottságának elnöki tisztét is ellátom.  Mindkét területről elmondhatom, hogy a napi csatározásokban egyre nehezebb megőrizni a polgári ízlésünkből és neveltetésünkből fakadó tárgyalási és érintkezési normákat. Örömet jelent viszont, ha őszi polgármesteri beszámolóm alapján a választók eredményesnek ítélik meg munkánkat, különösen, ha a II. kerületet érintő kormányzati és fővárosi fejlesztéseket is figyelemmel kísérik. Nagyon fontosnak és követendőnek tartom, hogy egy testület és annak vezetése évről évre beszámoljon választóinak a tevékenységéről – ezt tavaly is megtettük –, ezért sem értem, miért követte ezt a gyakorlatot is elmarasztaló ellenzéki bírálat.
Továbbra is azt tekintem legfőbb célomnak, hogy minden lehetőséget megragadjak, amivel a köz javát gyarapíthatom, és jobbá tehetem az itt élők mindennapjait. Alapelveim változatlanok: nem verem adósságokba a kerületet, nem teszek megalapozatlan, betarthatatlan, felelőtlen ígéreteket, és kerülöm a terméketlen pártpolitikai vitákat.

Gyakran említi a közélet negatív folyamatait. Mire alapozza a bírálatát?

Úgy látom, évről évre romlik a közügyeinkhez való hozzáállás, és ez nem segíti a megoldásokat. Amikor 1998-ban a II. kerületi képviselő-testület tagja lettem, még érdemi, szakmai vitákat folytattunk. Felkészült helyi képviselők egyeztették megoldási javaslataikat. Emlékszem, milyen tiszteletet ébresztett bennem, hogy miközben a parlamentben már akkor is láthattunk öntetszelgő megszólalásokat, álvitákat, addig nálunk a helyi közösség mindennapi ügyei, gondjai kötötték le a figyelmet. Sajnos, ez megváltozott. Nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy mi a pártok, politikusok és az újságírók felelőssége ebben, de tény: ma már a képviselő-testületben ülő ellenzékiek egy része úgy véli, hogy ide nem felelős munka, hanem kötekedés, „balhé” kell.

Mégis mi motiválja évről évre? Van arra ötlete, hogyan lehet e negatív folyamatot visszafordítani?

Igen. Szorosabbra kell fogni az összetartást az önkormányzat és a kerület elkötelezett tagjaival, azokkal – és szerencsére sokan vannak –, akik jól értelmezik küldetésüket, és akik tenni akarnak, tenni képesek közösségünkért. A motivációm nem változott. Dolgozni akarok progresszív társaimmal a fővárosért és a városrészért, ahol születésem óta élek. A munkám a szenvedélyem is. Minden közös sikerünk lelkesít, és minden probléma személyesen bánt, miközben megoldásra késztet. S bár az időleges rendezetlenségek mindig harsányabban kapnak hangot, mint az elégedettség, azért az elismerésekből is jut bőven. A biztató, támogató szavak és levelek mindig erőt, értelmet adnak napi küzdelmeimhez. Követendőnek, irányadónak tartom tehát, amit Áder János köztársasági elnök úr újévi beszédében mondott: fel kell ismerni, meg kell becsülni a teljesítményt, és nyugalmat, megértést, tiszteletet kell tanúsítani egymás iránt a hétköznapjainkban. Szeretném hinni, hogy egyszer – politikai és ideológiai nézetektől függetlenül – képesek leszünk erre.

Budai Polgár - 2017. január 4.

Utolsó módosítás dátuma: 2017. március 20. 10:26
<2019. június>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!