II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > A kerület > Kerületi díjazottak

Cságoly Ferenc


2002-ben választotta díszpolgárrá a II. kerület Cságoly Ferenc építészmérnököt, egyetemi tanárt, aki a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán végzett 1972-ben. Pálffy Sándorral közösen 1988-ban alakították meg az Építész Stúdió Kft-t.
Több középületet tervezett Budapesten, köztük a Budapesti Építészeti Nívódíjjal kitüntetett, az egykori óbudai gázgyár helyén épült Graphisoft irodaparkot és a Számadó utcai irodaházat. Épületeit egyszerűség és átláthatóság jellemzi, elődeinek vallja a Bauhaus modernista építészeit. Az ő tervei alapján készült az 1998-ban átadott Fény utcai piac, amelyet a főváros emlékéremmel jutalmazott. Szellemes építészeti megoldása biztosítja, hogy az épület hamisítatlan piaci hatást kelt. A vásárló, a főbejárat felől közeledve, szinte az egész piacot átlátja. Szintén 1998-ban, a Csejtei utcai lakópark tervezéséért - munkatáraival együtt - oklevélben részesült. Kerületünkben ezenkívül kiemelkedő munkája a pasaréti autóbusz-végállomás rekonstrukciója, illetve a 2002-ben elkészült Medve utcai iskola épületének felújítása.
Cságoly Ferenc huszonöt éve tanít a műszaki egyetemen, amiről így vall: - Az ember egész héten gyűrődik a maga világában, s ha az egyetemi órák idején bepillantást nyer a fiatalok életébe, hamar rájön, hogy az ő világuk sokkal tisztább (…). Nagyon fontosnak tartom az általános ízlésnevelés átalakítását, fejlesztését. Ahogy Kodály a tiszta értékekből kiindulva létrehozott egy zenei alapkultúrát, úgy a vizuális nevelésben is meg kellene teremteni ennek megfelelőjét.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!