II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > A kerület > Kerületi díjazottak

Mécs Károly


Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész, aki 1996-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, Budapest díszpolgára.

1936. január 10-én Budapesten született, házastársa Bujdosó Györgyi. Szülei szigorú nevelése, erkölcsi példamutatása egész életét meghatározta. Gyerekkorában a nyarakat a Balaton mellett töltötte, testvérével sokat úszott, rákászott. Gimnáziumi magyar tanárának biztatására szerepelt először színpadon, akkor azonnal kedvet kapott hozzá. Kollégái szerint igazi úriember, akire mindig lehet számítani.

Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában kezdte tanulmányait. 1961-ben végzett Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Már 1958-tól szerepelt a Nemzeti Színházban, ahol Várkonyi Zoltán rendezésében főszerepet játszott. 1960-tól a Petőfi Színházban, 1961–1963 között pedig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Itt is főszerepet kapott, és nagy sikert aratott Rómeóként.

A Két emelet boldogság című filmben Törőcsik Mari színművésznő férjeként ismerte meg a közönség. A hatvanas évektől kezdve több híres magyar filmben játszott hőst, hős szerelmest. Főszerepet játszott A Noszty fiú esete Tóth Marival (1960), az Esős vasárnap (1962), és A kőszívű ember fiai I-II. (1965) című filmekben.

1963-tól a Kazimir Károly vezette Thália Színház és a Művész Színház tagja. Rendszeresen fellép a Budaörsi Játékszínben, ahol már rendezőként is kipróbálhatta magát. A Karinthy Színházban és a Nemzeti Színházban is fellép, és a Magyar Állami Operaház színpadán is láthatta a közönség. A művész a főiskola után eltelt évtizedekben több mint 150 bemutatott színházi előadásban játszott, többségükben főszerepet. Mécs Károly nemcsak magyar nyelven, hanem németül és franciául is játszott,

A színház mellett sok más műfajban kipróbálta magát. Gyakran dolgozott a Magyar Rádióban és sokat szinkronizált. Szívügye a magyar irodalom, a vers.

Maga is részt vett annak idején az 56-os forradalomban. A Nemzeti Színházban már folynak a témát feldolgozó – Vidnyánszky Attila által rendezett – előadás próbái, a darabot októberben mutatják be.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!