II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > A kerület > Kerületi díjazottak

Dr. Járdányi Gergely


Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész
"A világ egyik legjelentősebb nagybőgőművésze" – írta az olasz kritika Járdányi Gergelyről egyik lemezének megjelenése kapcsán. De ez csak egy a sok dicsérőjelző közül, mellyel világszerte illetik játékát. Járdányi 20 éve szerepel a hazai és külföldi dobogókon nagy sikerrel, s öregbíti hazánk hírnevét neves szülei nyomdokaiba lépve. A külföldi színpadokon számos magyar zeneszerző művét játssza, itthon pedig a nagybőgő-irodalom még ismeretlen gyöngyszemeivel örvendezteti meg a közönséget.

Járdányi Gergely 1957-ben született Budapesten Járdányi Pál Kossuth-díjas zeneszerző és Devescovi Erzsébet hárfaművésznő gyermekeként. Iskoláit a Győri Bencéseknél (1971-1975), a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (1978-1983) végezte. 1983-tól a Bécsi Zeneakadémián tanult prof. Ludwig Streichernél, ahol 1987-ben kitüntetéssel diplomázott. Ezek a bécsi tanulmányok voltak számára azok a meghatározó évek, amelyek véglegesen elkötelezték a nagybőgő életre szóló szeretete mellett. Művészi pályája meredeken ívelt felfelé: Európa koncerttermeiben és operáiban első bőgősként lépett fel a kontinens leghíresebb kamaraegyütteseiben és szimfonikus zenekaraiban, többek között Veronában és Palermóban is.

1989-ben - Giovanni Bottesini, a kitűnő nagybőgővirtuóz és zeneszerző halálának centenáriumán - Járdányi Bottesini emlékének állított koncertek sorát adta Európa-szerte, amellyel mindenütt a közönség és a kritika legnagyobb elismerését vívta ki. A külföldi szaklapok „A nagybőgő mágusának és nagymesterének” nevezték, akinek „hangszeres tudása nem ismer akadályokat, hangja bársonyosan puha és szép.”

A koncertezés mellett azonban pedagógiai és kutatói tevékenysége is jelentős. 2011-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanított, jelenleg a Vicenzai Konzervatórium nagybőgőtanára, mesterkurzusokat tart itthon és külföldön. Növendékei hazai és nemzetközi versenyen díjat nyertek, s a legjobb zenekarokban játszanak (Bécsi Filharmonikusok, Berlini Szimfonikusok, Mahler Zenekar, Fesztivál Zenekar, Nemzeti Filharmonikusok, Accademia del Teatro alla Scala di Milano stb.). Kutatásai során számos eddig ki nem adott Bottesini-kéziratra bukkant. Ezeket egy Urtext-jellegű Bottesini-összkiadás keretében az Akkord Zeneműkiadó gondozásában adja közre. Több nyelven publikál.

Azon művészek közé tartozik, akik az igen kecsegtető ajánlatok ellenére sem akarták elhagyni hazájukat, s missziónak tekintik azt, hogy tudásukat elsősorban a hazai ifjúságnak adják át. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki, 2008-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen nagybőgősként elsőként habilitált, 2010-ben ugyanott doktorált (DLA), így Magyarország - mindmáig egyedüli - legmagasabban kvalifikált nagybőgőtanára, és a nagybőgőművészet élő ikonja, aki azt vallja: „Édes teher Járdányi Pál fiának lenni”, és aki ebben a szellemben is éli az életét és teljesedik ki a művészetben.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!