II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > A kerület > Kerületi díjazottak

Hager Ritta

Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas iparművész, textiltervező, gobelinművész. A magyar textilművészet egyik kiemelkedő egyénisége.


1931-ben született Budapesten, Hager Otto és Heinrich Ludovika házasságából. Felsőfokú tanulmányait az Országos Magyar Iparművészeti Iskola textil szakán végezte (1949), ahol Molnár Béla volt a mestere. 1951-ben családjával kitelepítették. Pályakezdő éveiben az Operaház kosztümfestőjeként, majd 1954-58. között a Textilfestő Iparművészek Alkotóközösségében dolgozott, később az Iparművészeti Vállalat tervezője, kivitelezője volt (1958-68). 1968 óta szabadfoglalkozású textilművész.

Falikárpitjain, szőnyegjein és minitextiljein spirituális és szakrális témákat dolgoz fel meleg színekkel, a fényhatások hangsúlyozásával, változatos anyagokból és egyéni szövési technikákkal. Alkotásai nyugalmat, erőt és harmóniát sugároznak. Magyarországon és külföldön is kapott állami és egyházi megrendeléseket középületek, templomok enteriőrjeinek díszítésére, ebben az értelemben számos köztéri alkotása is van.  Egyik fő műve a Sugárzó csend (1994) című plasztikus felvetésű gobelin, amelyet Berlinben a Brandenburgi kapunál a Csend termében állítottak ki, és az elmúlt több mint két évtizedben több millióan látták. Műveit kitüntető elismeréssel fogadták hazánk mellett a világ számos országában.

Munkásságával a kísérleti textil-, majd a kárpitművészet megújítójaként magával ragadó módon tud egyetemes emberi érzéseket és értékeket megjeleníteni. Hitvalló képzőművészként sajátos gobelintechnikával szőtt munkái spirituális üzeneteket hordoznak, mely által képes a lelket a földről az égbe emelni, és az evangéliumi örök igazságot felmutatni. II. kerületi lokálpatrióta polgárként helyi kiállításaival, közösségteremtő személyiségével városrészünk művészeti életének meghatározó alakja.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!