II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > A kerület > Kerületi díjazottak

Dubrovay László

Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze.


Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze.

1943-ban született Budapesten. Első mestere édesapja volt, aki négy éves korától tanította zongorázni. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába járt zeneszerzés szakra, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol 1966-ban végzett kitűnő diplomával. 1966 és 1971 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, 1971-től 1972-ig a Hamburgische Staatsoper korrepetitora lett. Tanulmányait 1972-től 1974-ig Kölnben folytatta, ahol a 20. század legmodernebb hangkutatási eredményeit, különféle komponálási technikákat sajátított el és megismerkedett az elektronikus zenével is. Számos elektronikus stúdióban dolgozott Németországban és Svédországban.

1976-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneelmélet tanszakán tanít. Pedagógusként külön figyelmet fordít a tehetségekre; „a fiatalokat segíteni és adni-adni, amíg csak lehet” – fogalmazta meg több ízben.

Zeneszerzői tevékenysége során komponált operát, táncjátékot, zenekari-, kamara-, szóló-, fúvószenekari, kórus-, továbbá elektronikus- és komputer zenei műveket is. Több, mint kétszáz zenei művet jegyez. Komponistaként kísérletező és újító, egyedülálló hangzásvilágot alakított ki és ismét „divatba hozta” a dallamot.
Mintegy harminc éve a II. kerület lakója, ahol – mint mondta – ideális körülményeket talált alkotói munkájához, és amelynek kulturális életét évtizedek óta gazdagítja.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!