II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Szigorúan védendő zöldfelületek

Tavaly óta külön rendelettel védi a II. Kerületi Önkormányzat a városrész zöldterületeit. A jogszabály hatálya alá tartozó területeken, főleg a különösen védett helyszíneken május 1-jétől szigorú fellépésre számíthatnak a tiltott helyen várakozók.

A jogszabályra azért volt szükség, mertmiközben a kerület évente több százmillió forint értékben fejleszti a parkokat, a játszótereket és a zöldfelületeket, addig a városrészben élők közül sokan és rendszeresen sérelmezték, hogy az élhető utcák és zöldszigetek helyett sok helyen csak letaposott fűvel és a rajta parkoló autókkal találkoznak.


A társadalmi támogatottságra alapozva az önkormányzat egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy jogszabályt alkot a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályairól, melyek keretében szankcionálni lehet a sértő magatartásformákat. A jogszabály betartását a Városrendészet közterület-felügyelete ellenőrizte, kellő időt hagyva az autósoknak a felkészülésre. Büntetést főként a kirívó esetekben alkalmaztak, többnyire figyelmeztették a járművezetőket, ha tiltott helyen várakoztak. Úgy tűnik, ez nem használt, mert nem csökkent a zöldfelületeken tilosban parkolók aránya. Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy pontosítja a rendeletet, amelynek alapján szigorú fellépést ígért májustól. – A parkosított közterületekre rendszeresen behajtottak gépkocsival, ráálltak a füvesített területre, tönkretéve a zöldsávokat – mondta el Vajthó Gábor, a Városüzemeltetési Igazgatóság vezetője. – A többség ugyan tiszteletben tartja az írott és az íratlan szabályokat, de azon kevesek, akik ezzel nem törődnek, folyamatosan megkeserítették a lakosság életét. A képviselő-testület februári ülésén módosította a rendeletet, kiegészítve azoknak a területeknek a felsorolásával, amelyek esetében kiemelt figyelmet fordít a Polgármesteri Hivatal a szankcionálására.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a felsorolt közterületek mellett továbbra is ellenőrzik a többi parkot, zöldsávot és utcát is, de aki a rendeletben megjelölt területre téved, bizton számíthat a büntetésre. Vonatkozik mindez a kerékpárosokra és a motorkerékpárosokra is. – A közösségi együttélés szabálya ellen vétőkkel szemben természetes személy esetén öttől ötvenezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében ötvenezertől kétszázezer forintig terjedő bírságot lehet kiszabni. A közigazgatási bírságot nem a közterület-felügyelet, hanem a Hatósági Igazgatóság szabja ki, amely dönt a büntetés mértékéről. A jogszabály hatálya alá tartozó területeken, főleg a különösen védett helyszíneken május 1-jétől szigorú fellépésre számíthatnak a tiltott helyen várakozók.

Kiemelt figyelem jut az alábbi zöldfelületekre:

Alsó Törökvész út 11-13. szám előtti zöldfelület

Árpád fejedelem útja és az Üstökös utca találkozásában lévő „zöldsziget”

Cimbalom utca teljes szakaszán lévő zöldfelület

Elvis Presley park

Frankel Leó út Zsigmond tér és Frankel Leó út 88. szám közötti szakaszán lévő zöldfelület

Kavics utca 2-3. előtt lévő zöldfelület

Törökvész út Kapy utcai körforgalom és Nagybányai út közötti szakaszán lévő zöldfelület

Törökvész út Pentelei Molnár utca és Gábor Áron utcai körforgalom közötti szakaszán lévő zöldfelület

Törökvész út Törökvész út 59/c és az Őzgida utca közötti szakaszán lévő zöldfelület

Törökvész út Törökvész út 77. (Pitypang utcától) és a Törökvész út 87-91. számig terjedő szakaszán lévő zöldfelület

Trombitás út 29/a előtti zöldfelület

Vérhalom utca Szemlőhegy utca és Vérhalom tér közötti szakaszán lévő zöldfelület

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!