II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Vadgesztenyefáink védelmében

A korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is 30 százalékos támogatást nyújt kerületi magánszemélyeknek, illetve társasházi lakóközösségeknek a vadgesztenyefákat pusztító levélaknázómoly elleni védekezéshez.

A több mint tíz éve tartó akció keretében tavaly már több mint ötszáz fa védelmét végezték el a szakemberek permetezéssel vagy injektálással. A kártevőt először 1984-ben észlelték az Albánia és Macedónia határán fekvő Ohridi-tó környékén, Budapesten tömeges elterjedését az ezredfordulón tapasztalták. A fákat tönkretevő levélaknázómoly évente háromszor, április végétől május elejéig, június elejétől július elejéig, illetve július közepétől szeptember elejéig rajzik.

A védekezésre két hatékony módszer alkalmazható. A legjobb eredménnyel a kártevő kirajzásakor a levelek felületére felvitt, kitinszintézist gátló permetezéssel lehet elejét venni szaporodásuknak. A permetezés előnye, hogy a permetlébe más kártevők (pl. gombák) elleni szereket is lehet keverni.
A másik technológia alkalmazásakor a fa kérge alá injektálják a hatóanyagot, mely a korona ágrendszerébe felszívódva jut el a levelekig, így akadályozva meg a rovarok kifejlődését. Az injektálás rügyfakadáskor a leghatékonyabb, és egész évre védelmet jelent a kártevővel szemben, de csak az aknázómolyra hat.

A korábbi évekhez hasonlóan a vadgesztenyefák elleni védekezést a II. Kerületi Önkormányzat idén is támogatja. A kivitelezők a permetezés vagy injektálás ellenértékének 70 százalékáról (körülbelül 7100 forint a permetezés és 14 ezer forint az injektálás) a megrendelő lakó, vagy társasház nevére – a munka elvégzését követően – számlát állítanak ki. A fennmaradó összeget a polgármesteri hivatal fizeti a vállalkozónak. A II. kerületi tulajdonú köztereken és az oktatási intézmények udvarán lévő fák védelméről az önkormányzat gondoskodik.

Aki részt kíván venni a növények megóvásában, az az alábbi elérhetőségeken keresheti a vállalkozókat.

Permetezés: Kiss András (1025 Budapest, Szikla utca 10.) telefon: (06 1) 325-7814, e-mail: kissandraskertesz@indamail.hu.

Injektálás: Oberleitner-Agro Bt. (8754 Galambok, Ady utca 105.) Kovács Zoltán, telefon: (06 30) 237-2829, e-mail: injektalas@vadgesztenye.eu


Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!