II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Tavasszal indulhat az uszoda építése

A máriaremetei Gyarmati Dezső Sportuszoda beruházás megvalósítása célegyenesbe érkezett, 2018 márciusában kezdődhet az építkezés.


 

2017-ben elkészült az uszoda kiviteli terve, jogerőre emelkedett a módosított építési engedélye, és megkezdődött a kivitelező kiválasztására irányuló uniós közbeszerzési eljárás is. A mai magyar építőipari helyzetet jól jellemzi, hogy az eredeti koncepciótervben bruttó 4 milliárd forintos becsült érték, a kiviteli terv tervezői költségbecslésében bruttó 5,4 milliárd forintra emelkedett, a kivitelezői közbeszerzés ajánlattételi szakasza során pedig a legkedvezőbb árajánlat is meghaladta a bruttó 7 milliárd forintot.

Az önkormányzat legfőbb célkitűzése a kezdetektől változatlan: szakmailag megalapozott, a hatalmas lakossági igényt is kezelni tudó, megfelelő kapacitással bíró, jól üzemeltethető uszodát szeretne létrehozni – ehhez a gépészeti, műszaki megoldásokat azonban meg kellett változtatni. A műszaki paraméterek érdemi változása, az utóbbi években fellendülő építőipari piac, és az ezzel párhuzamosan jelentkező szakemberhiány, illetve a növekvő anyagárak és munkadíjak összességében vezettek oda, hogy a beruházás összköltsége körülbelül 40%-kal megnőtt. A projekt sikerre vitelében azonban töretlenül elszánt volt a II. Kerületi Önkormányzat, így 2017 végére, az előre nem látható nehézségek legyőzésével, az utolsó akadály is elhárult a beruházás megvalósításának útjából.

A konkrét műszaki többlettartalomból és a piaci árváltozásból eredő többletköltség finanszírozására, vagyis a 2015-ben jóváhagyott TAO-pályázatunk módosítására irányuló kérelmünket elbírálta és december 19-én jóváhagyta a Magyar Vízilabda Szövetség. A sportfejlesztési program módosítását jóváhagyó határozat értelmében – a korábban megítélt és összegyűjtött kb. 2,8 milliárd forinton túl – további, több mint 2 milliárd forint összegű céges TAO-felajánlást tud fogadni a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. – az uszodaberuházás megvalósításával párhuzamosan.

A II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete egyhangú döntéssel szavazta meg szintén december 19-én az építkezéshez szükséges, megemelkedett, több mint 2 milliárd forint mértékű önerő biztosítását. Így 2018 januárjában sor kerülhet a kivitelezői közbeszerzési eljárás eredményes lezárására, a nyertes ajánlattevő kihirdetésére, majd – a szerződéskötést követően – 2018 februárjában-márciusában az építkezés megkezdésére.

A 2013-ban elindult sportcélú fejlesztés eredményeként 2014-15-ben adta át az önkormányzat a labdarúgó- és teniszpályákkal, ingyenesen használható szabadidőparkkal és kutyaügyességi pályával működő Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot. A központ közvetlen szomszédságában létesül majd 2018-19-ben a vízilabda utánpótlás nevelésére épülő Gyarmati Dezső Sportuszoda, valóra váltva a pesthidegkútiak több évtizedes álmát.


A belső fedett térben megtervezett 50 x 25 méteres versenymedence keresztirányú megosztásával és elválasztásával kialakítható két 25 x 25-ös vízfelület, amelyek egy időben tudják szolgálni a lakossági úszás igényeket és az iskolai úszásoktatás, illetve a vízilabda-utánpótlás edzések megtartását. Az optimális működéshez hozzájárul még egy 20 x 10-es tanmedence, kétoldali nézőtéri lelátó, illetve a létesítményen belül kialakítandó büfé és fitneszterem is.  Emellett egy 33x20 méteres téliesíthető kültéri medence is épül, amely vízilabda-mérkőzések megtartására is alkalmas lesz.

A nemrég megalakult II. kerületi vízilabda klub egyik legfőbb törekvése a környékbeli oktatási intézményekkel való együttműködés lesz majd. A klub el fogja indítani a „háztól-házig vízilabda” programot, amely biztosítja majd, hogy a gyerekek eljussanak az iskolából az uszodába. A vízilabdának is szerves részét képezi az úszásoktatás, hiszen az utánpótlás-nevelés korai fázisában meghatározóak azok az előkészítő csoportok, amelyek legfőbb célkitűzése, hogy a vízben maximális biztonságérzettel és magabiztossággal tudjanak úszni a gyerekek.


A Szabadság utcai területet a hidegkútiak évtizedek óta sportolásra és kikapcsolódásra használják. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanegyüttes a következő évtizedekben is ezt a célt szolgálja majd, de – az eddigi és a jövőbeni fejlesztéseknek köszönhetően – jóval színvonalasabb körülmények között, komoly szerepet vállalva a magyar labdarúgás-, tenisz- és vízilabda utánpótlás-nevelésben.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!