II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Megnyílt a Nemzeti Táncszínház

Kerületünk egy elegáns és modern kulturális helyszínnel gazdagodott, a Nemzeti Táncszínház új épülete február közepén nyitotta meg kapuit a Millenáris Parkban. A 4,6 milliárd forintos kulturális fejlesztés forrását a magyar állam biztosította. 

 


Az új épületet Áder János köztársasági elnök adta át ünnepélyes gálaműsor keretében, ami egyúttal a Budapest Táncfesztivál megnyitója is volt. Az államfő köszöntőjében hangsúlyozta, a tánc közössége és közönsége Magyarországon elég nagy és erős ahhoz, hogy ez a művészeti ág ne csak „albérletben” legyen jelen a különféle színpadokon, hanem saját otthonra találjon.A mintegy hétezer négyzetméteres épületben egy 368 főt befogadó nagyterem – oldalra mozgatható székrendszerű nézőtérrel –, egy 120 fős kisterem, két próbaterem, egy kamaraterem és egy hangstúdió található.


A táncosok munkáját a legmodernebb színháztechnika segíti. Ertl Péter, a színház igazgatója elmondta, különleges, több rétegű fapadló került a próbatermekbe, hogy kíméljék a táncosok ízületeit. Az előtérből a karzathoz egy impozáns főlépcső vezet, amely kisebb előadásokhoz nézőtérként is szolgálhat. Ez a tágas és napfényes rész nyitott közösségi térként működik majd, ahová betérhetnek a park látogatói. A Nemzeti Táncszínház új épülete a ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján készült el, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. 


Az eseményen a politikai és kulturális közélet számos képviselője részt vett, mások mellett Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, mindketten a II. kerület országgyűlési képviselői, illetve Lévai Anikó és a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt is (képünkön).

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!