II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Átadták a Szent Ferenc Kórház új épületszárnyát

Új épületrésszel bővült a Budapesti Szent Ferenc Kórház, helyet adva további negyven betegágynak, a képalkotó részlegnek, szakrendelőknek, rehabilitációs tornatermeknek és négy háziorvosi praxisnak.


Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő részvételével május 24-én átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát. A kórház jelenlegi befogadóképességét közel megkétszerező új épületet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, ami önkormányzati, rendi és magántámogatásokkal egészült ki. Ezzel átadásra került az Egészséges Budapestért Program fejlesztéséhez tartozó első új kórházépület.


Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója köszöntőjében elmondta: az intézmény a kardiológiai rehabilitáció területén a közép-magyarországi régióból kétmillió ember ellátásáért felel, a mostani fejlesztéssel pedig vélhetően javulhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozási mutatói, amihez a fejlesztéseken túl kellenek a jó minőségű rehabilitációs, betegedukációs programok is.
Mint mondta, a kórház fejlesztésének terve szerencsésen egybeesett a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátását javító kormányzati programmal, így az Egészséges Budapest Program (EBP) forrásaiból is tudott részesülni a kórház. A főigazgató szerint a kórház fejlesztése szoros együttműködésben történt az egyházzal, a fenntartó renddel, az önkormányzattal, a kormánnyal és magánadományozókkal.
A jövőbeni tervekről elmondta, a fejlesztés következő lépése a kórház régi épületének teljes rekonstrukciója, amelynek révén 150 ágyon valósulhat meg a kardiovaszkuláris rehabilitáció, de elvégzik a szívátültetettek utókezelését és a végstádiumú szívelégtelenségben szenvedők palliatív ellátását is. Ezenkívül a tervek szerint oktatói, esetlegesen egyetemi tanszéki szerepet is betölthet a jövőben a kórház, továbbá egészségügyi szakdolgozói képző- és gyakorló hely is lesz az intézmény.


Láng Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat évente több millió forinttal segíti a kórházat, és mintegy fél milliárd forintot járul hozzá a városrész egészségügyi ellátásának fejlesztéséhez. Az elmúlt években átadták a pesthidegkúti mentőállomást, felújított nappali gondozási központ várja a demens betegeket, létrehoztak egy mozgásszervi-rehabilitációs központot, valamint szakorvosi és háziorvosi rendelőket korszerűsítenek.
A polgármester jelezte, hogy az Egészséges Budapest Programon belül a II. kerület kiemelt szerepet tölt be, hiszen zajlik az Irgalmasrendi Kórház és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet korszerűsítése, a Frankel Leó úti egészségház építése, amely keretében 28 szakellátás kap majd helyet, valamint centrumkórházi minőségben fejlesztik a Szent János Kórházat is.A Szent Ferenc-kórház fejlesztése a kormányzati támogatáson túl további 500 millió forint uniós forrásból, 80 millió forint önkormányzati támogatásból és 130 millió forint saját forrásból valósul meg.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kórház felújítása példaértékű összefogás eredménye. Mint mondta, a felújításra 2,7 milliárd forintot fordított a kormány, amihez a pénzügyi tárca további 200 millió forinttal járult hozzá. Azt remélik, hogy a kórház fejlesztése az EBP-n belül mintaprojekt lehet - tette hozzá.


Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és a III. kerület országgyűlési képviselője is az összefogás erejéről beszélt a kórház bővítése kapcsán. A miniszter az EBP-ről szólva azt mondta, a program pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, és a magyar gazdaság van olyan jó állapotban, hogy ilyen típusú fejlesztéseket is finanszírozzon. Közölte: az EBP-re az idén 42 milliárd forint áll rendelkezésre. A programban négy centrumkórház jön létre, 24 társkórház és 32 szakrendelő újul meg - fűzte hozzá.
Varga Mihály említést tett az elmúlt időszakban történt fejlesztésekről, így például a Szent Margit Kórház épületének korszerűsítéséről és eszközparkjának fejlesztéséről. Mindezekre úgy nyílt lehetőség, hogy más területekről nem kellett forrásokat elvonni - jegyezte meg a pénzügyminiszter.

 


Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által fenntartott kórház új épületszárnyának kivitelezője a Market Építő Zrt. volt. A vállalat társadalmi felelősségvállalási programként bekerülési áron végezte a teljes kivitelezést. A régi épület felújítása idén szeptembertől várható.


Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!