II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Székelyföld a II. kerületbe költözik egy hétvégére

Harmadszor rendezik meg május 12-14. között a Székely Fesztivált, ahol székely kézműves alkotók és termelők mutatkoznak be a Millenáris parkban, emellett három székely megye kulturális programjait is megtekinthetik a látogatók.

Péntektől vasárnapig hagyományos kézműves termékekkel, kulturális és népművészeti bemutatókkal, gasztronómiai és turisztikai kínálattal, valamint sokszínű gyermekprogramokkal várja a látogatókat a III. Székely Fesztivál a Millenáris parkban. A május 12-én tartott megnyitón Láng Zsolt polgármester, a rendezvény védnökeként és házigazdájaként kiemelte: a II. kerületben a határon túli magyarság évek óta mindig otthonra talál különböző intézményeinkben, színházainkban.
– Örülünk annak, hogy a Székely Fesztivál immár hagyománnyá lesz, és hogy továbbra is számos érdekességet tudunk megmutatni Székelyföld szépségéből, kultúrájából és gasztronómiájából. Azáltal, hogy Székelyföld beköltözik a II. kerületbe, még jobban erősödik közöttünk a nemzeti összetartás, és az az érzés, hogy „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” – idézte a polgármester Wass Albertet.

 


Képgaléria nyílik

A résztvevőket köszöntötték a székely megyei tanácselnökök: Péter Ferenc, a Maros, Borboly Csaba, a Hargita és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, aki idén is elvállalta a fesztivál fővédnöki címét, kiemelte, hogy három dolog köz össze bennünket a Kárpát-medencében: a hagyományok, a termékek és a kultúra.
Kiemelte, hogy a Székelyföld sokkal gazdagabb annál, hogy három nap elég legyen értékeinek bemutatására. Idén már annyian szerettek volna kiállítani, hogy megfontolandó, hogy tavaszi és őszi rendezvénnyé tegyék. Az első alkalommal 20 ezren, a második alkalommal 30 ezren látogatták meg a fesztivált.
Pénteken 11 órakor a csíksomlyói déli harangszóval és a himnuszok éneklésével indultak a programok. A majális díszvendége idén Gyergyószék tizennégy települése. Péntek Hargita megye napja, szombat Kovásznáé, vasárnap pedig Maros megye napja volt.

 


A II. kerület már eddig is több olyan kezdeményezés helyszíne volt, ami az erdélyi magyar kultúrát és gasztronómiát erősítette. Ilyen a három éve a Marczibányi téren működő Tintakő könyvesbolt, ahol erdélyi magyar kiadók könyveivel ismerkedhetünk meg, vagy a szintén 2014-ben megrendezett Székely Ízek Vására a Fény utcai piacon, de ugyanebben az évben Máriaremetén székelykaput is avattunk, amely az összetartozásunkat erősíti azóta is.

 


 
III. Székely Fesztivál
Május 12-14., Millenáris D épület és park. Nyitva: péntek 8-21-ig, szombaton és vasárnap 9-21-ig. A belépő 500 Ft. Az érdeklődők a részletes programot a www.szekelyfesztival.com oldalon találják meg. A szervezők célja, hogy bemutassák az anyaországban élők számára a mai Székelyföldet, minden értékével együtt.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!