II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Közös munkával javult a kerület közbiztonsága

Jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények, és nőtt a felderített esetek száma a II. kerületben tavaly. A közbiztonság javulásához a rendőri munkán túl az állam, az önkormányzat, valamint a társszervezetek közös erőfeszítése is hozzájárult.

Évértékelő állománygyűlésen tekintették át a II. kerületi Rendőrkapitányság tavalyi munkáját, valamint az idei év feladatait március 1-jén a rendőrkapitányságon. Seres Ernő rendőr alezredes, II. kerületi rendőrkapitány foglalta össze az elmúlt esztendő fontosabb adatait, amelyek jelentős javulást mutatnak városrészünk közbiztonságában.
– A regisztrált bűncselekmények száma több mint 20 százalékkal csökkent, ezen belül a kiemelt bűncselekményeké negyedével, a gépkocsilopásoké több mint 20, a lakásbetöréseké pedig közel 35 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban, miközben a felderített bűnesetek száma nőtt – emelte ki a kapitányságvezető.
Seres Ernő arra is felhívta a figyelmet, hogy rendszeres bűnmegelőzési tevékenységet folytatnak az iskolákban, az óvodákban, valamint az idősotthonokban és a gondozási központokban, illetve a Budai Polgár újságon keresztül.
A rendőrkapitány hangsúlyozta: azért is tudják megfelelően végezni a munkát, mert a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és az állam támogatása mellett – mint például többlet rendőri erő biztosítása, a rendőri életpályamodell bevezetése és a jelentős bérfejlesztés – az önkormányzat is sok segítséget nyújt. Az eredmények másik pillére az évek óta jó együttműködés a II. kerületi Városrendészettel, a polgárőrszervezetekkel, a katasztrófavédelemmel és az ügyészséggel.
– Fontos cél idén a trükkös tolvajok elleni fellépés, a gépkocsitolvajok és a lakásbetörések további visszaszorítása. A közlekedési balesetek száma sajnos nőtt, amire megoldást kell találnunk. Nem a büntetés a cél, hanem a figyelemfelhívás, de a kiemelt közlekedési szabálysértésekkel szemben határozottan fellépünk – tette hozzá Seres Ernő.


Rendőrök és közterület-felügyelők közös járőrszolgálata

Az évértékelőn részt vett Bucsek Gábor rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, aki kiemelte tájékoztatójában, hogy a bűncselekmények száma 2015-ben a főváros területén is jelentősen csökkent. A reagálási idő sokat javult, tavaly év végén már 15 perc alatt eljutott a rendőr egy-egy bűncselekmény helyszínére, ami európai színvonalú, kimagasló teljesítmény.
– A jogsértések helyszínére bűnügyes nyomozók érkeznek ki, akik a sértetteket a bűncselekmény elkövetése után rögtön kihallgathatják és intézkedhetnek – hívta fel a figyelmet Bucsek Gábor. – A bűnmegelőzés terén fontos előrelépés volt, hogy a II. kerületi Rendőrkapitánysággal együttműködve valósult meg a Budenz-program, melyet a kerületi tanintézményben szerzett tapasztalatok alapján a BRFK minden, a fővárosban működő iskolában is szeretné meghonosítani ifjúsági bűnmegelőzési programként.


Láng Zsolt polgármester, Bucsek Gábor, budapesti rendőrfőkapitány és Seres Ernő rendőrkapitány

A megbeszélésen részt vett többek között Láng Zsolt polgármester, Szalai Tibor jegyző, Verebes Pál, a II. Kerületi Közbiztonsági Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kenyeres Attila, a II-III. kerületi ügyészség vezetője, illetve Demény Kálmán, a rózsadombi és Markos György, a budaligeti polgárőrszervezetek képviseletében. Láng Zsolt a rendőrségi évértékelőt követően azt hangsúlyozta, hogy a II. Kerületi Önkormányzat továbbra is megtesz minden tőle telhetőt a rendőrség támogatása érdekében, ezzel is növelve a lakosság biztonságérzetét. Tavaly az önkormányzat a közbiztonsági alapítványon keresztül mintegy 6,5 millió forinttal támogatta a rendőrség munkáját, ebből finanszírozták például a munkatársak jutalmazását, továbbképzéseket, technikai fejlesztéseket és felújításokat. A kerületi polgárőrszervezetek közel másfél millió forintos támogatásban részesültek az alapítványon keresztül.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!