II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Hogy senki ne fagyjon meg az utcán

A II. Kerületi Önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-Magyarországi Régiója tanácskozást tartott a kerületi hajléktalanok téli krízisidőszakban való ellátásáról.

A II. Kerületi Önkormányzat idén négymillió forinttal támogatja a máltai szeretetszolgálat munkáját. A résztvevőket Vargáné Luketics Gabriella, a Humánszolgáltatási Igazgatóság vezetője köszöntötte. Elmondta, a tanácskozás lényege, hogy a hajléktalanellátás kerületi szereplői ismerjék egymást. Molnár Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője úgy vélte, hogy a tavalyi kemény hideg ellenére az ellátórendszer jól vizsgázott. Bővítették a befogadóhelyek számát, és megpróbáltak mindenkit ezekbe terelni. Kollégáikat a közterület-felügyelet, a rendőrség és a családsegítő szolgálat szakemberei is segítették. A lakosságtól érkező hívások száma is többszörösére emelkedett a nagy hidegben, az utcai gondozók és a krízisautó- szolgálat egymást kiegészítve működött. Az utcai szociális munkásokat alapvető egészségügyi ismeretekre is kiképezték, hiszen sokszor kell azonnali ellátást biztosítani, segítséget nyújtani. A II. kerületben nincs önálló nappali melegedő, így az ellátás három helyszínen (Széll Kálmán téri nappali melegedő, Feszty Árpád utcai és a Bem rakparti hajléktalancentrumok) történik.


A rendszeres teajárat mellett a mozgó orvosi rendelőt is igénybe vehették a rászorulók, aminek példájára mozgó pszichiátriai rendelő beindítását is tervezik a szakemberek. A tanácskozáson szó esett az úgynevezett vörös kódról is, ami arra szolgál, hogy a kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét az életet és testi épséget is veszélyeztető helyzet elhárítására. Dr. Harsányi Kornélia tiszti főorvos felhívta a figyelmet azokra az egyedülálló idősekre, pszichiátriai vagy szenvedélybetegekre, aki bár nem hajléktalanok, de nem megfelelő lakhatási körülményeik súlyos problémát jelenthetnek. A lakossági bejelentéseket a budai oldalon továbbra is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budai alközpontja várja a (06 1) 338-4186/2 számon.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!