II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Megújul az ORFI 

Az Egészséges Budapest Program keretében teljesen megújul az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI).


Még az idén megkezdődik az intézet fejlesztése és korszerűsítése 1,453 milliárd forintból. Emellett 805 millió forintos ráfordítással megkezdődhet a többi fejlesztés előkészítése, amelyek várható összköltsége 17,8 milliárd forint. 


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő beszámolt arról, hogy az 1,4 milliárd forintos fejlesztési forrás egyik részét orvostechnológiai berendezésekre, betegbiztonságot növelő beruházásokra, energetikai és informatikai fejlesztésekre használják fel. A másik részéből pedig megkezdődhet a tervezői munka, amelynek révén egy új, hétszintes, 15 ezer négyzetméteres épületet húznak fel a kórház területén. Varga Mihály a Frankel Leó úti ORFI beruházásain kívül említést tett a kerület és a szomszédos kerületek fejlesztéseiről is. Mint mondta, 6,8 milliárd forintot költenek a II. kerületi egészségügyi szolgálat új épületére, 12 milliárd forint jut a Budai Irgalmasrendi Kórházra és 400 millió forint állami forrás jut a Szent Ferenc Kórház bővítésére is. Ezeken kívül 1,5 milliárd forint értékben szerezhet be orvostechnikai eszközöket a Szent János Kórház és 9,3 milliárd forintot költenek a Kútvölgyi úti épületben a XII. kerületi járóbeteg-ellátás korszerűsítésére is.


Poór Gyula, az ORFI főigazgatója arról beszélt, hogy a mozgásszervi betegségek diagnosztikájával, terápiájával és rehabilitációjával foglalkozó intézet 402 ágyon, 36 szakambulanciával, 24 órás betegfelvétellel látja el a lakosságot. A beruházásról szólva közölte, az ORFI három ütemben fog megújulni, az első ütemben a meglévő épületek homlokzat- és tetőfelújítása, a központi szakambulancia nyílászárócseréje valósul meg. A második etapban épülhet meg a 15 ezer négyzetméteres, 120 ágyas új kórházi tömb, ahol a mozgásszervi diagnosztikai központ és szűrőcentrum is helyet kap, valamint létrehozzák az országos mozgásszervi informatikai adatbázist is. A beruházás harmadik ütemében a többi betegellátó osztály korszerűsítése és komfortosítása valósul meg – ismertette a főigazgató. Hozzátette: a kórház eddig saját erőből is számos beruházást hajtott végre úgy, hogy mindvégig megtartotta likviditását. 


A sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Menczer Erszébet képviselő-jelölt mellett részt vett Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere is.

(MTI)  

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!