II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Érdemes bevizsgáltatni a csapvizet!

Az 1970 előtt elkészült házakban, épületekben gyakran használtak ólomtartalmú ivóvízcsöveket. Ha a vízhálózat és az épület kora miatt feltételezhető, hogy ólom kerülhet a csapvízbe, érdemes bevizsgáltatni. 


Az ólom kioldódása a csapvízbe nagymértékben függ az ivóvíz fizikai-kémiai tulajdonságaitól. Az ólom toxikus, azaz mérgező nehézfém, amely felhalmozódik a szervezetben, és különösen veszélyes a várandós anyákra, a magzatokra és a kisgyerekekre. A kockázati csoportba tartozó ezer háztartásnak ingyenes a vizsgálat. Ehhez az olom@oki.antsz.hu e-mail-címen lehet jelentkezni.

Ha a vízhálózat és az épület kora miatt feltételezhető, hogy ólom kerülhet a csapvízbe, érdemes bevizsgáltatni. Amennyiben valaki a kockázati csoportba tartozik (1970-es évek előtt épült ház, várandósság, 14 év alatti gyermek a háztartásban, feltételezhető ólomvezeték a lakásban, az utcában vagy a városrészben), akkor részt tud venni a projektben.

A vizsgálaton való részvételhez vízminta levétele szükséges, ehhez egy csomagot adnak, amelyért vagy be lehet menni (hétfőtől csütörtökig 8-16-30-ig, pénteken 8-14-ig) az Országos Közegészségügyi Intézet Vízhigiénés osztályára (1097 Albert Flórián út 2-6. tel.: 476-1100), vagy ki is tudják postázni. Amennyiben a postázást választják, meg kell írni a pontos címet. További információk:  https://efop180.antsz.hu/hirek-kornyezetegeszsegugy/45-nyitott-laboratorium-dijmentes-lakossagi-ivoviz-vizsgalat.html

Aki meg szeretné vizsgáltatni az ivóvizét, az az olom@oki.antsz.hu e-mail-címen jelentkezhet.

Az ivóvíz ólomtartalmát csökkenthetjük, ha fogyasztás előtt kifolyatjuk a vizet (1-5 perc), a főzéshez hideg vizet használunk (a meleg víz jobban oldja az ólmot).

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!