II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Kész a Millenáris megújításának első üteme

A 2001-ben átadott régi Millenáris park zöld felületei az elmúlt hetekben újjászülettek. Nagyobb előnevelt fák, formára nyírt növények és örökzöldek, impozáns sövények is helyet kaptak a parkban. 
 

A fekete nyírek, az ezüstjuharok mellett az egyik legkülönlegesebb fa a Millenáris C épületének bejárata elé telepített 40 éves, formára nyírt erdei fenyő, de ültettek japán juharokat, magnóliákat és páfrányfenyőket is. A zöldfelület nagysága növekedett azzal, hogy az épülő Nemzeti Táncszínház előtti tó területe is zöld színpaddá alakult át, emellett az utcabútorok és hulladékgyűjtők is megújultak. Az egész parkban egységes parkarculati koncepciót alakítottak ki, ezért a Millenáris–Széllkapu-projektnél is a mostanival megegyező utcabútorokat és növényeket telepítenek majd. A Millenáris teljes megújulása a Nemzeti Táncszínház, valamint a Margit körútig húzódó új park és mélygarázs átadásával zárul majd.


Az átadási ünnepségen beszédet mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Császár Dániel, a társasági portfolió kezeléséért felelős helyettes államtitkár, Láng Zsolt, II. kerületi polgármester, valamint Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az eseményen megjelentek továbbá a II. Kerületi Önkormányzat képviselői, Kocsy Béla és Lánszki Regő is. 


Varga Mihály kiemelte, hogy a Millenáris teljes átalakítása első ütemének végén járunk, a park ezen részének felújítására 300 millió forintot fordítottak. Folyamatban van a Nemzeti Táncszínház, továbbá a mélygarázs fölötti új park építése is, amelynek eredményeként a Marczibányi tértől a Margit körútig egybefüggő zöld terület alakul ki, amelyet a Fény utca sem választ majd ketté.
Császár Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy egy új "kreatív városnegyed" jön létre a Millenároson, hiszen a táncszínház a művészeti kreativitásnak, míg a többi épület az innovatív fiataloknak ad majd otthont.


Láng Zsolt elmondta, hogy amikor az első Orbán-kormány idején a Millenáris megépült a volt Ganz gyár helyén, mind kialakításával, kiállításával, játszóterével, mind azzal a gondolattal, hogy a város szívében egy nehézipari gyárépület helyén közparkot alakítanak ki, kultikus helyszínné vált. Kiemelte: Bel-Buda jó példa arra, hogy milyen az, amikor a kerületi önkormányzat, a főváros és a kormány egységesen gondolkodik és egységesen fejleszt. Példaként említette a sétálóutcává alakított Lövőház utcát, az évtizedek után felújított Széll Kálmán teret, valamint a Millenárist és a lebontott Ipari Minisztérium mögött épülő új parkot. 

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!