II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Madárbarát programok II. kerületi gyerekeknek

A környezeti nevelés és a természet szeretetének népszerűsítése céljából zöld városrészként a II. kerület tavaly csatlakozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME).

A II. Kerületi Önkormányzat a szervezettel együtt Madárbarát Programot indított el saját fenntartású intézményeiben. Jelenleg tizenkilenc óvodában tartanak foglalkozásokat szakemberek mintegy ezer gyereknek, akik az óvodapedagógusok szerint egész évben nagy lelkesedéssel fordulnak a madárvilág felé.

 


Már eddig is számos programmal erősítette városrészünk zöld jellegét a II. Kerületi Önkormányzat. A közterületeket örökbefogadó és az azokat gondozó közösségek támogatása, az ingyenes komposztálóprogram és zöldhulladék-aprítás, valamint a rendszeres veszélyeshulladék-gyűjtés évek óta a zöldszemléletet erősíti a lakosság körében. 

Láng Zsolt polgármester kezdeményezésére a képviselő-testület a tavaly májusi ülésén úgy határozott, hogy csatlakozik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, hogy segítségével elindíthassa saját madárbarát programját.

Az volt a cél, hogy kerületünk zöldövezeti jellegének megőrzése és a környezeti értékek megóvása érdekében vállalt felelősség alapján az önkormányzat erősítse a természet, ezen belül a madárvilág védelmének támogatottságát. Az MME programja ugyanakkor a gyermekintézmények mellett a felnőtt lakosság és a családok természetvédelmi szemléletét is formálja. 

A három gondozási központ, valamint az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona mellett azóta tizenkilenc óvoda és hat bölcsőde csatlakozott az önkormányzati programhoz: a Bolyai Utcai Óvoda, a Budakeszi Úti Óvoda és tagóvodája, a Hűvösvölgyi Gesztenyéskert Óvoda, a Kitaibel Pál Utcai Óvoda, a Kolozsvár Utcai Óvoda és tagóvodái, a Községház Utcai Óvoda és tagóvodája, a Pitypang Utcai Óvoda, a Százszorszép Óvoda és tagóvodája, a Szemlőhegy Utcai Óvoda és tagóvodája, a Törökvész Úti Kézműves Óvoda, a Virágárok Óvoda és tagóvodája, valamint a Völgy utcai Ökumenikus Óvoda. Szintén madárbarát a Budagyöngye Bölcsőde és Korai Fejlesztő, a Hidegkúti, a Hűvösvölgyi, a Pasaréti, a Törökvész és a Varsányi Bölcsőde.

Az intézményekben az önkormányzat finanszírozásával az MME madárismereti és madárvédelmi foglalkozásokat tart, valamint az összegből a programhoz madárodúkat, madáretetőket, eleséget, egy-egy Madarak Magyarországon című könyvet, egy Madárbarát Kert kalendáriumot, kifestőt, egyéb kiadványokat, illetve az Éjszaka hangjai című CD-t is biztosít.

A Szemlőhegy Utcai Óvodában például havonta egy alkalommal két csoporttal a madarász ovi keretein belül játékos oktatás során ismertetik meg a madarak fészkelési és táplálkozási szokásait, és igyekeznek a gyerekekkel minél jobban megszerettetni a természetet.


– Intézményünkben fontosnak tartjuk az egészséges életmódra nevelést, ami a természet iránti szeretetet is magában foglalja, mindez óvodánk pedagógiai alapprogramjában is megjelenik – mondta el lapunknak Kis-Albert Mónika óvodavezető egy januári bemutató foglakozás alkalmával. – A madárbarát óvoda és a madarász ovi programunk eddig szülői forrásból zajlott, ezt a finanszírozást az önkormányzat ősztől átvette. A program keretében nemcsak odúkat és etetőket kapott a Szemlőhegy utcai és a Fajd utcai tagóvoda, hanem havi rendszerességgel, ősztől nyárig két csoportunknak tart foglakozást az MME környezeti nevelője. Nekünk, óvodapedagógusoknak is nagyon jó, hogy egy külső szakember is megerősíti azokat a tudnivalókat, amiket már korábban az intézményen belül megismerhettünk. Óvodásaink minden héten sétára indulnak a zöld II. kerületben. A gyerekeken látszik, hogy hozott tudással is rendelkeznek, ami a szülőket dicséri, akik rendszeresen kirándulnak a kicsikkel, és téma otthon is a természet és a környezet védelme.

Ottjártunkkor éppen az egyik nagy kedvencükről, a harkályról tanultak a gyerekek Jónás Bianka segítségével. A madártani egyesület környezeti nevelője játékos formában, minden gyereket bevonva varázsolta a kicsiket a természetbe, annak ellenére, hogy a hűvös, csapadékos idő miatt most nem tudtak túrára, vagy odúmegfigyelésre indulni, de a csoportszoba így is madárfüttytől és gyerekdaltól hangos rengeteggé változott.

– Most zárjuk az első félévet, amit szeptemberben kezdtünk, az oktatás egy egész nevelési évet ölel át – emelte ki a szakértő. – Mindig a hónaphoz és az évszakhoz illő témát választunk és ajánljuk az óvodáknak. Benti és kinti foglalkozások is vannak, de főként az időjárástól függ, hogy mennyi madarat lehet látni. A kicsik ellátják az óvoda kertjében kihelyezett etetőket, és figyelik az odúk körül zajló életet. Ezeket az MME iránymutatásai alapján helyezték ki, mert nem mindegy, melyik odút milyen magasra, fára vagy éppen bokorra érdemes-e kihelyezni, hogy a madarak birtokba is vegyék őket.


Jónás Bianka tapasztalatai alapján a foglalkozások eleinte az újdonság erejével hatottak a gyerekekre, mára pedig nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a madarak világába.

– Amikor eljövök hozzájuk, sokan megmutatják, hogy az utóbbi időszakban milyen madarat figyeltek meg, milyen madártollat találtak, milyen madárral kapcsolatos könyvre tettek szert. Nagyon jó látni az érdeklődő gyermekarcokat.

A Szemlőhegy utcai intézményben a foglalkozásokat a két nagycsoport számára állítják össze, de vannak óvodák, ahol a középsősöket is bevonják a programba. Egyik cél, hogy a gyerekek – főként a saját megfigyeléseik alapján – minél jobban megismerjék lakóhelyük élővilágát, a madarak életét.

– Nagyon jó a Madárovi, sok mindent megtanulhatunk a madarakról Bianka nénitől, akivel sokat játszunk – mondta a nagycsoportos Tamás. – Otthon is vannak madáretetőink, amikbe főleg napraforgómagot szoktunk tenni. Amióta foglalkozunk a madarakkal, sokkal jobban megszerettem őket. Az óvodában lévő etetőhöz nem mindig mernek lejönni a kis madarak, mert néha sokan vagyunk ott egyszerre, és talán picit hangosak is.

A programfelelős, Éri Ibolya óvodapedagógus szerint nagy előny, hogy az óvoda kertes-fás területen fekszik, közel a természet és sokan itt laknak, a budai zöldövezetben. Mint mondta, a gyerekeket alapvetően az állatok és a természet érdekli, a kövek, termések és egyéb „kincsek” gyűjtése. 

– Mindezt az óvodában rendszerbe foglaljuk, a madarakat jól ismerő szakember segítségével pedig még jobban magukba szívhatják a tudást. A gyerekek ismeretei bővülnek, fejlődik a szókincsük, Bianka pedig érdekesen, a gyerekeket az elsőtől az utolsó percig lekötve, játékokkal, szemléltetéssel, hangutánzással adja át az ismereteket. Az etetés-itatás folyamatosan zajlik, szigorúan a szakértők utasítása alapján, és rendeztünk már madáretető-készítő versenyt is.

A pedagógus azt is a szemléletformáló program előnyeként említette, hogy a gyerekek hazaviszik a madarakról megszerzett tudást, beépül az életükbe az állatok gondozása. Sokan már otthon is tartanak madáretetőt, és figyelik a kis tollas barátok mozgását.

Az óvodaudvaron kihelyezett egyik magtároló előtt a nagycsoportos Szofi elárulta, hogy kertes házban laknak, de még nem raktak ki madáretetőt.

– Megkérem anyukámat, hogy segítsen kitenni, mert szeretem figyelni a madarakat és már tudom, hogy az etetésre és itatásra nagyon oda kell figyelni, főként télen, amikor kevés az ennivaló. Mindent meg kell tenni értük, ha bajban vannak. Ha pedig valaki azt mondja, hogy ez nem igaz, akkor az nem jól tudja.

A II. kerületi óvodákban, bölcsődékben az önkormányzat által biztosított Madárbarát Programnak köszönhetően évről évre újabb gyerekek százai részesülhetnek környezeti nevelésben, melynek keretében jobban megismerhetik lakóhelyük élővilágát.

 


 

Mintegy 45 éve áll a hazai madárvédelem középpontjában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Társadalmi szervezetként – soraikban egyetemi tanárokkal, biológusokkal, ökológusokkal, tudósokkal – céljuk, a hazai biodiverzitás megőrzésén túl az, hogy a gyerekek és a felnőtt lakosság szemléletmódját a természetvédelmi értékek felé terelje. Programjaikkal egyaránt megszólítják az oktatási és nevelési intézményeket, a lakóközösségeket és a családokat. Elérhetőségek: www.mme.hu, gyerekhonlap: www.csipogo.hu, Facebook: MME-Magyar Madártani Egyesület

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!