II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

„Csak énekelj, mert az énekben szív dobog”

Az öt éve elhunyt Lukin Lászlónak állított emléktáblát a II. kerületi önkormányzat április 22-én, két nappal a kerületi egyházi kórusok tizedik, jubileumi Musica Sacra Civitatis hangversenye előtt.

 

 

A nagyszerű pedagógus, karnagy életének utolsó éveiben állandó szereplője és szóvivője a rangos zenei eseménynek.


A család, a barátok, a tanítványok emlékeztek Lukin Lászlóra (Képgaléria, klikkeljen a képre)

Lukin László és felesége Horvát Eszter 1987-ben költöztek a Vérhalom és a Szemlőhegy utca sarkán álló házba. Ahogy az egykori pályatárs, Márkusné Natter-Nád Klára emlékező szavaiból kiderült, a háziasszony számára két fontos szempont volt a lakás kiválasztásánál: „legyen egy nagy szoba, ahol középen a nagy asztal elfér a család számára, és legyen egy kis szoba, ahol Laci dolgozni tud.” Mert Lukin László életének is két meghatározó eleme volt: a zene és a család.

Láng Zsolt köszöntőjében elmondta: szerencsésnek érzi magát, hogy gyerekként egy Bárdos Lajos-emlékhangversenyen tagja lehetett annak az egyesített karnak, amely Lukin László vezényletével szólalt meg:

– Az a néhány próba és az az este számomra is megmutatta Lukin László rendkívüli személyiségét, amelyet nem lehet egy szóval megnevezni. Egyszerre volt pedagógus, karnagy, zenész és műfordító. A XX. századi magyar zenetörténet és -tanítás meghatározó alakja.

Márkusné Natter-Nád Klára, aki zeneakadémista koruktól ismerte Lukin Lászlót szép szavakkal emlékezett a kiemelkedően tehetséges fiatalemberre, aki később szorgalmával és megszerzett tudásával nagyszerű pedagógusa lett a Fazekas Mihály Gimnáziumnak, ahol feleségével, Horvát Eszterrel harminckét éven át tanította a gyerekeket zenére, és vezették közösen az iskola kórusát. De Lukin László a zene szélesebb körű megismertetésében és megszeretetésében is részt vett.


Egy 1962-es felvételen, Lukin László és felesége az ülősorban balról a második és a harmadik.

A Budapesti Kórus helyettes karnagyaként, 1950-től 1954-ig a Dunakeszi MÁV Férfikar, 1954 és 1964 között a Vasutas Szakszervezet Központi Kórusának karnagyaként tevékenykedett és 1954-től haláláig vezette az Országos Filharmónia ifjúsági hangversenyeit. 1958 és 1968 között a Muzsika című folyóirat Tücsökmuzsika rovatát szerkesztette. 1960-tól 1965-ig a Zenélő órák című tévéműsort vezette. Haláláig a Magyar Rádió külső munkatársa is volt. Maradandó emlékként írásműveket hagyott hátra, fordított, tankönyveket írt. Szerteágazó tevékenységének fontos része volt a különböző zenei társaságok szervezése, irányítása. Elnökségi tagja volt a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének, részt vett a Liszt Ferenc Társaság újjászervezésében és alapítója volt a mesteréről elnevezett Bárdos Lajos Társaságnak is.


Sárközi Mátyás író: – A tábla közvetlenül a lakásuk ablaka mellé került, és azt vártam, hogy egyszercsak Laci és Eszter kihajolnak, és azt mondják, ugorjunk fel egy kávéra. De sajnos ez már nem lehetséges. Már akkor megismertem Lacit, amikor mégcsak udvarolt a nővéremnek, aki tíz évvel volt idősebb nálam. Laci lett aztán a bérmakeresztapám. Nagyon sok közös emlék fűzött hozzá, és annak ellenére, hogy ötvenkét éve nem élek Magyarországon elég sokszor találkoztunk, többször meglátogatott müncheni éveim alatt, majd később Londonban is. Hallatlanul kedves és jó humorú ember volt.


Lukin Márta operaénekes: – Mikor édesapámék ideköltöztek 1987-ben, mi gyerekek már nem éltünk velük. De vasárnaponként és ünnepnapokon mindig összegyűlt itt a család. Szüleim nagyon erős családi kötődést hagyományoztak ránk: fantasztikus gyermekkorunk volt, amelyben a zenének a zene szeretetének és művelésének is nagy szerepe volt. A hét testvér közül hárman foglalkozunk zenével, de nem csak nekünk fontos a muzsika. A tizenkét unoka közül is többen zenélnek igen magas színvonalon. Édesanyám és édesapám kapcsolata rendkívüli volt hallatlan összeszokottság jellemezte őket: nagy családot vállaltak és a munkájukban is egyek voltak.

Láng Zsolt polgármester elmondta: 2006-ban célul tűzték ki, hogy minél több kerületi hírességnek emléket állítsanak. Egykor itt élt művészek, tudósok alakját kívánja ily módon megörökíteni az önkormányzat, akiknek tanításait és szellemét tovább lehet vinni. Az elmúlt két évben avattak emléktáblát többek között Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Szabó Magda, Szepes Mária egykori lakóhelyén.  Legközelebb június 22-én a Törökvész úton Weöres Sándor és Károlyi Amy közös emléktábláját avatják fel.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!