II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Ünnepi estek a magyar kultúra napján

A II. Kerületi Önkormányzat Ady-esttel köszönti a magyar kultúra napját január 22-én a Klebelsberg Kultúrkúriában. Szombaton a Marczibányi Téri Művelődési Központban Rost Andrea operaénekes áriaestjével emlékeztek a jeles eseményre.

 


A magyar kultúra napján, január 22-én Bogdán Zsolt színművész  Függök ezen a zord élet-párkányon című Ady-estjét hallhatja a közönség a Klebelsberg Kultúrkúriában. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciója megkísérli egy ellentmondásos ember fiatalon elgurult életét hetven percbe sűríteni, megmutatni a hol szerethető, hol elviselhetetlen, hol nyugtalan és szenvedő Ady Endrét.


Szombaton a Marczibányi Téri Művelődési Központban Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes áriaestjével emlékeztek a jeles eseményre, amelyen Biró Zsolt képviselő osztotta meg gondolatait. Mint mondta, ez az ünnep rendkívül fontos, hiszen a kultúra éltető erő minden közösségnek, így a magyar népnek is. - Amikor végiggondoljuk, mire emlékezünk, mindig eszünkbe jutnak a nagy elődök, nagyszerű alkotók, híres művészek, tudósok. Nem szokott eszünkbe jutni viszont, hogy minden alkalommal újrateremtődik a kultúra, amikor szerelmes ifjak József Attilát és Ady Endrét olvasnak, esetleg Bartók és Kodály zenéje csendül föl külföldön, vagy amikor egy filmben Latinovits Zoltánt és Ruttkai Évát látjuk – mondta. Hozzátette, hogy az említett művészek valamennyien kerületünk lakói voltak. A képviselő hangsúlyozta, a kerület nagyon szerencsés, hiszen nemcsak a múltban, hanem a jelenben is fantasztikus emberek, művészek élnek és alkotnak a városrészben, elég csak egy pillantást vetni a díszpolgárok, II. Kerületért Emlékérmesek listájára. A képviselő beszédét zárva 2019-re lélekemelő kulturális élményeket kívánt a jelenlévőknek. Az esten részt vett Riczkó Andrea és Csabai Péter önkormányzati képviselő is.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!