II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

KRESZ-tanpálya épült a II. kerületben

Óvodás és kisiskolás korosztály számára létesített KRESZ-tanpályát a II. Kerületi Önkormányzat a pasaréti Nagy Lajos tér (Fenyves park) területén.


Kismotorral, futóbiciklivel, rollerrel és gyermek kerékpárral is lehet használni a KRESZ-parkot, amely elsősorban tanulási célokat szolgál és a Közlekedéstudományi Intézet szakértői bevonásával készült. A pályát a Virág árok Óvoda két nagycsoportja avatta fel Láng Zsolt, II. kerületi polgármester és Biró Zsolt bizottsági elnök közreműködésével.


A park alsó, Pasaréti út melletti, ligetes, árnyékos részén épült a pálya, amelynek nyomvonalát úgy alakították ki, hogy a ligetes rész ne károsodjon, fát ne kelljen kivágni. Az útvonal a fák között vezet, így a gyerekek árnyékban játszhatnak a nyári hőségben is. A tervezők sokféle közlekedési helyzetet szimuláltak, a tanpályán játszva elsajátítható néhány KRESZ-szabály. A gyalogátkelőhelyet, a jelzőlámpát, a körforgalmat és az útkereszteződést is KRESZ-tábla jelöli. A beruházás bruttó 36 millió forintba került, ebből 21,5 millió forintot kapott az önkormányzat – Varga Mihály országgyűlési képviselő közbejárására - központi költségvetési forrásból.


A KRESZ-pályát a parkot látogató családokon kívül a közeli Virág árok Óvodába járó gyerekek és a szomszédos Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium Fenyves utcai épületének tanulói is kihasználhatják majd. A parkban régóta működik játszótér és nemrég létesült egy kültéri fitneszpark is.


A II. Kerületi Önkormányzat jelenleg 22 pihenőparkot és 20 közterületi játszóteret tart fenn, ezek fejlesztése és karbantartása folyamatos. Tavaly ősszel hat helyszínen is fejlesztéseket végzett az önkormányzat a fenntartásában lévő parkokban és játszótereken, nettó 140 millió forintból. Fitneszeszközöket telepítettek a Zsigmond térre, a Fenyves parkban játszóeszközöket cseréltek, átfogóan modernizálták a Cseppkő utcai játszóteret és a Nagy Imre téri játszótér új eszközökkel bővült. A Margit parkban a kutyafuttató megújulásával egy időben a vízelvezető-rendszert is felújították, új padokat helyeztek ki. A legnagyobb munka a Vérhalom téren zajlott, ahol az elhasználódott hinták és játszóvár lecserélése mellett úgynevezett tematikus játszóhelyet is kialakítottak. A Tűzoltós játszótér az elmúlt időszakban rendkívül népszerű lett a II. kerületi gyerekek körében.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!