II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Körforgalom épül a Szépvölgyi úton

Várhatóan az új tanév megkezdése előtt fejeződik be a nyújtott körforgalom építése a Szépvölgyi úton a Zöldlomb utcánál. A mintegy 147 millió forintos beruházást a II. Kerületi Önkormányzat finanszírozza.

Több körforgalmat is épített már a II. Kerületi Önkormányzat, hogy a városrészünkben közlekedők gyorsabban, és nem utolsó sorban biztonságosan használhassák a kerület útjait. Az ország első, piskóta alakú körforgalma is kerületünkben készült el 2012-ben. A most épülő csomópont hasonló lesz: az egymástól kissé távol eső utcák becsatlakozását szintén nyújtott körforgalommal oldják meg. A nagy forgalmú kereszteződés így sokkal biztonságosabb lesz az autósok és a gyalogosok számára, hiszen, aki gyakran jár arra, tudhatja, hogy a Szépvölgyi út–Zöldlomb utca irányú forgalomba becsatlakozni, vagy az utat keresztezni sosem volt egyszerű. A gyalogátkelőhelyeknél középszigetek épülnek.


A II. kerület hetedik körforgalmának kialakításakor a beruházó önkormányzat és a kivitelező is arra törekszik, hogy a munkálatokkal minél kisebb mértékben vegye igénybe az ott közlekedők türelmét. Ennek érdekében az iskolai szünet és a nyaralások fő szezonjában láttak neki a munkának. Mivel az építési munkák a közműveket és az útpálya alsóbb szerkezetét is érintik, az arra járók útszűkületre és torlódásra számíthatnak bizonyos munkafázisokban, de az építés teljes ideje alatt biztosítják a járműforgalmat. Az átfogó és a szerkezetet is érintő átalakítás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy hosszú távon ne kelljen hozzányúlni a most kialakítandó burkolathoz. A munkát a közbeszerzésen nyertes Vianova 87 Zrt. nyerte el, a 147 millió forintos költséget a II. Kerületi Önkormányzat vállalta magára. Az érintett utak a Budapest Közút Zrt. kezelésében, de városrészünk tulajdonában vannak.

A munkák első ütemében a meglévő középszigeteket bontják el, majd a csapadékvíz-elvezetés rendszerét építik át. A régi víznyelőket áthelyezik, de újak is épülnek. A közvilágítási hálózatot az új igényekhez igazítják, ezért a járdák mentén dolgoznak majd, így a gyalogosforgalom korlátozására is számítani kell. A második ütemben készül el az északi oldal bővítése, valamint az elektromos kábelek útpálya alatti átvezetése. Ekkor szűkített útpályán halad a forgalom. Az északi pályatest megépítését követően a déli oldalt zárják le. A végleges vonalvezetés kialakítása nyár közepére várható. A további ütemekben készülnek el a bevezető szakaszok szigetei, majd a középső, piskóta alakú felület, a végső fázisban pedig új aszfaltréteg terítésével lesz új és egységes az útburkolat.


Aki teheti, az építés idejére kerülje el a csomópontot, mert ugyan biztosítva lesz a folyamatos közlekedés, de a teljes átépítés miatt még a jelenlegi, kisebb forgalomban is gyakrabban fordulhatnak elő áthaladási nehézségek. A forgalom csökkentésével a kivitelező munkáját segíteni és gyorsítani lehet. Az építés ideje alatti kellemetlenségek miatt az érintettek megértését és türelmet kérik. A kivitelező segítséget nyújt a lakóknak az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában.

 A csomópont biztonságát és áteresztőképességét növelő piskóta alakú körforgalmat a tervek szerint augusztus végén már birtokba is vehetik a közlekedők.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!