II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Komor Marcell építészre emlékeztek

Komor Marcell (1868-1944) neves építész születésének 150. évfordulóját ünnepelték Keleti Károly utcai lakóházánál november 6-án.


Az ünnepségen Láng Zsolt polgármester és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke helyezett el koszorút az építész emléktáblájánál. Komor Marcell életművét Várallyay Réka művészettörténész méltatta, ezt követően az építész unokája, Székely Tamás villamosmérnök mesélt nagyapjáról, - akivel 18 éven át élt egy házban - és nagyapja barátjáról, munkatársáról, Jakab Dezső építészről is. Mint mondta, munkásságuk példa lehet mindenki számára, hiszen két ember együtt alkotott versengés nélkül, barátságuk és szeretetük pedig csodálatos eredményeket hozott. A megemlékezésen részt vett Varga Mariann, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megbízott igazgatója, Ritoók Pál főmuzeológus és Trummer Tamás, a II. Kerületi Önkormányzat főépítésze is.


Komor Marcell 1897-ben nyitott közös irodát Jakab Dezsővel, több II. kerületben található épület is az ő nevükhöz fűződik. 1909-ben telket vásároltak az egykori Oszlop utcában, ma Keleti Károly utcában, a telken bérházat és saját használatra villát építettek. A háborúban a villa egyik oldala és az egyik ház is találatot kapott.


Közösen tervezték továbbá a Mecset utca 8. alatt álló bérházat is. Komor Marcell késői alkotása - Komor Jánossal együtt tervezte - az Árvácska utca 4. szám alatt található Bauhaus-stílusú épület is.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!