II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Klebelsberg Kuno Hét

November 13-19. között rendezi meg a Klebelsberg Kultúrkúria névadójának tiszteletére a Klebelsberg Kuno Hetet.

PROGRAMOK:

NOVEMBER 13., 19.00: Arany János és a Szent László-legenda. Dr. Szörényi László prof. emeritus, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos tanácsadójának előadása. A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.  

NOVEMBER 14., 18.30: Iskola- és templomépítés Klebelsberg Kuno korában. Ludmann Mihály művészettörténész előadása. A belépés díjtalan.

NOVEMBER 15., 19.00: Pozitív válaszok Trianonra - Klebelsberg Kuno és Hóman Bálint kulturális politikája. Dr. Ujváry Gábor történész, levéltáros, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa kutatócsoport-vezető előadása. A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

NOVEMBER 16., 19.00: Utcák, terek, történelem – Pesthidegkút térképeken. Dr. Czaga Viktória helytörténész előadása. A belépés díjtalan.

NOVEMBER 17., 17.15: Klebelsberg Kuno szobrának ünnepélyes megkoszorúzása

NOVEMBER 17., 18.00: A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által alapított Klebelsberg Kuno-díj ünnepélyes átadása és gálaműsor. A díjat átadja dr. Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója. A gálaműsorban közreműködik a Misztrál Együttes.
A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

NOVEMBER 18., 17.30: Évfordulók nyomában – A Hubay Jenő Emléktársaság ünnepi koncertje. A koncerten Ignaz Pleyel, Rózsa Miklós és Hubay Jenő művei hangzanak el. Előadók: Szecsődi Ferenc, Csévi Flóra (hegedű), Szentpéteri Gabriella (zongora), valamint a Kiss Zenede tehetséggondozott növendékei. A belépés díjtalan.

NOVEMBER 19., 19.00: Kocsis István: Tárlat az utcán. Az Egri Gárdonyi Géza Színház előadása. Jegyár: 2800 Ft.

Az előzetes regisztrációhoz kötött programokra a www.kulturkuria.hu oldalon lehet jelentkezni.

A programsorozat házigazdája Láng Zsolt polgármester, fővédnöke pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő.


A Klebelsberg Kuno Emléktársaság programjai

NOVEMBER 17., 15.00-19.00: Klebelsbergi örökségért – szakmai nap a Klebelsberg-kastélyban. 17.00: „András, a szolgalegény és az ifjú Klebelsberg gróf” című kötet nyilvános sajtóbemutatója. A kétkötetes vászonkötésű könyv a helyszínen 5000 Ft-os áron megvásárolható. 18.00: Ünnepi közgyűlés.  A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
Helyszín: Klebelsberg-kastély (1028 Templom utca 10-12.).

NOVEMBER 18., 10.00-15.00-ig a Klebelsberg-kastélyban, majd 15.00-18.00-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában: Erkölcs és társadalom – konferencia. Fővédnök Mádl Dalma asszony.
Közben 13.00 órától: Kastély- és kastélykert-látogatás, valamint Klebelsberg szülőföldjéről, Magyarpécskáról hozott facsemete elültetése.

A Pesthidegkút-Ófalui Sarlós Boldogasszony-templom falán elhelyezett Klebelsberg-emléktábla megkoszorúzása és a templom bejárása – Klebelsberg és felesége itt hallgatta a szentmisét.
Ünnepi ebéd (3000 Ft/fő), a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

NOVEMBER 18., 18.30-20.00: Bándi János és Bándi Írisz Réka operaária-estje. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az előzetes regisztrációhoz kötött programokra a visszajelzéseket november 10-ig várják az erdosik@t-online.hu címre vagy a (06 30) 973-1725-ös telefonszámra.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!