II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Átadták a Klebelsberg Kuno-díjakat

Idén is megrendezték gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter tiszteletére a Klebelsberg Kuno Hetet, melynek keretében átadták a Klebelsberg-díjakat november 16-án.

A 143 éve született gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter tiszteletére a Klebelsberg Kultúrkúria az államférfi születésének hetében minden évben megrendezi a Klebelsberg Kuno Hetet, amely idén november 12. és 18. között zajlott. Az eseménysorozaton színes programokkal – kiállítással, könyvbemutatókkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel - emlékeztek a néhai kultuszminiszterről, a Klebelsberg Kuno Emléktársasággal együttműködve. A hét házigazdája Láng Zsolt, II. kerületi polgármester, védnöke Varga Mihály pénzügyminiszter, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője volt.


A Klebelsberg Kuno Hét nyitó kerekasztal-beszélgetésén Takaró Mihály irodalomtörténész és Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos osztotta meg gondolatait a hallgatósággal Klebelsberg Kuno munkásságáról.

A Klebelsberg-díjat a II. kerületi Önkormányzat Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzata a pesthidegkúti közélet kiemelkedő alakjainak ítéli oda, az idei díjat Szilágyi Zsolt adyligeti lokálpatrióta kapta. A kitüntetett nemcsak meghonosította a közkedvelt gazdapiacot Pesthidegkúton, hanem elindítója volt „Az új Szent János kórházért polgári kezdeményezés” aláírásgyűjtésnek is.


Idén első alkalommal posztumusz díjat is átadtak, a díjazott Werner Alajos atya, neves lelkipásztor és zenepedagógus, a Regnum Marianum Közösség egykori házfőnöke volt. A díjat Monostori László esperes, a Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánia kormányzója, a Regnum Marianum katolikus közösség jelenlegi házfőnöke vette át. Werner Alajos atya tiszteletére a Párás utcai parkot Werner Alajos-emlékparknak nevezi el az önkormányzat.


A díjátadás előtt az ünneplők megkoszorúzták a Kultúrkúria udvarán álló Klebelsberg-szobrot. Koszorút helyezett el Láng Zsolt polgármester, Varga Mihály pénzügyminiszter nevében Makra Krisztina képviselő, Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, Dolhai István, a Klebelsberg Kultúrkúria igazgatója, Csere István, az Ökumenikus iskola igazgatója, Nagy Andrea, a Remetekertvárosi Általános Iskola igazgatója, Riczkó Andrea és Biró Zsolt képviselők a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség II. kerületi szervezete képviseletében, végül a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége nevében Tory Kálmán elnök és Bozzay Katalin.

 


Fotó: Sárvári Géza/Virtuózok

A Klebelsberg Kuno Emléktársaság programján Boros Misi adott komolyzenei koncertet.


A záró napon Lezsák Sándor értékteremtés témakörében Csaba királyfi nyomában címmel tartott előadást. Az eseményen - amelyen részt vett Láng Zsolt polgármester is - bemutatták legújabb könyvét.


 

 

 

 

 

 

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!