II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

A II. Kerület Napja

A II. Kerületi Önkormányzat idén is megrendezi hagyományos, ingyenes kulturális és szórakoztató fesztiválját, a II. Kerület Napját.

Program:

Június 14., péntek:
-20 óra: ÁKOS
Kapunyitás: 17 órakor.
Fontos információk az ÁKOS-koncerttel kapcsolatban: 
http://www.masodikkerulet.hu/hirek/akos_koncert.html

Június 15., szombat:

-10.30: Halász Judit

-18 óra: Blahalouisiana

-19 órától: Nosztalgia party: Korda György és Balázs Klári, Charlie, Radics Gigi, Szűcs Judith, Tolcsvay László (kísérőzenekar: Abrakazabra)

-10-18-ig szombaton: családi nap
Egész nap gyermekprogramok (gólyalábasok, mesék, bábelőadások, Tekergőtér játékok, Paprika Jancsi csúzlizdája, véka körhinta stb.), légvárak, 10 féle kézműves foglalkozás, különböző tematikus sátrak, rendőrségi KRESZ-pálya és kisvasút várja a kerületi családokat.

Gyerekrogramok a színpadon: 

-9.00-09.30 Beharangozó járkálás gólyalábakon - Gulyás László 

-11.45-12.30 Hórihorgas lovagok 

-13.00-13.45 Talányos mesék

-14.00-14.45 Könyvbemutató

-15.00-15.15 Táncbemutató

-15.30: Csernik Szende mesemondó

-16.00 -16.45 Bábelőadás: Fabók Mariann "A székely menyecske meg az ördög"

-12 órától szombaton: Ízek utcája, ahol a II. kerületi nemzetiségi önkormányzatok (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, ruszin, szerb, szlovák, ukrán) hagyományos ételeikből kínálnak ingyenes kóstolót a látogatóknak. Eközben hagyományőrző együttesek lépnek fel énekes-táncos műsorokkal. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat: POLONEZ néptáncegyüttes, Szlovák Önkormányzat: OZVENA Budapesti Szlovák Kórus, Bolgár Önkormányzat: ZORNICA hagyományőrző néptáncegyüttes, Roma Nemzetiségi Önkormányzat: Esztergomi Ricsi 

-14 órától szombaton: Főzőverseny, ahol idén hat csapat bográcsos székelykáposztát készít. A zsűri tagjai: Széll Tamás, Michelin-csillagos séf, az első magyar szakács, aki bejutott a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe,ahol 2013-ban a 10. helyen végzett.2016-ban megnyerte a Bocuse európai döntőjét, majd a 2017-es lyoni döntőben a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. Bíró Lajos, a Bock Bisztró sztárséfje, Mautner Zsófia gasztroblogger, valamint Dr. Láng Zsolt II. kerületi polgármester. 

A verseny végeztével a több száz adag ételt el is lehet fogyasztani!

Június 15-én, a II. Kerület Napján a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatójára látogathatnak el az érdeklődők, valamint a Kincses Kolozsvár Egyesület tagjai mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos Kerület Napi főzőversenyünkön.

A II. Kerületi Önkormányzat és a Kincses Kolozsvár Egyesület együttműködési megállapodást ír alá, amelynek keretein belül idén augusztustól kerületünk kulturális programokkal képviselteti magát a Kolozsvári Magyar Napokon. Közös munkánk célja, hogy a magyarság érdekeit szem előtt tartva, kölcsönösen előnyös együttműködés keretében, közös múltunkra és jelenünkre alapozva tovább erősítsük összetartozásunkat a jövőben is.

További programok: 

AZ EGÉSZSÉGPONT EGYÜTTMŰKÖDŐI A MAGYAR TÁNCSSZÍNHÁZ ELŐTT ÉS A ZÖLD PÉTER JÁTSZÓTÉR MELLETT SOK SZERETETTEL VÁRJÁK AZ ÉDEKLŐDŐ KICSIKET ÉS NAGYOKAT!

 

Budapest Főváros Kormányhivatala II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály

A Népegészségügyi Osztály a Kerület Napja Egészség Pontjának szervezője sok szeretettel várja totókkal, játékos feladatokkal, ismertetőkkel, bemutatókkal az érdeklődőket. Az Osztály a hatósági, ellenőrző tevékenysége mellett folyamatosan törekszik a népegészségügyi célok megismertetésére, a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakításának támogatására.

A BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányság sok szeretettel várja a látogatókat közlekedésbiztonsági kerékpáros pályával, egyéb játékokkal, tesztlapokkal, közlekedési témájú kézműves foglalkozásokkal.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház fő profilja szív- és érrendszeri eseményen átesett betegek rehabilitációja, kardiológus szakorvosi ellenőrzése. Kórház napi munkáját is átható mottója: Gyógyítás szeretettel és alázattal! Szűrővizsgálatok a Kerület Napján:(kérdőíves) szív- és érrendszeri kockázatfelmérés, EKG-vizsgálat, vérnyomásmérés, SpO2 mérés (oxigén-szaturáció), BMI számítás

Egyéb kiegészítő program: egyéni tanácsadás, kardió tréninget segítő eszközök bemutatása, kipróbálása (pulzusmérő órák, nordic walking bot), különböző helyszíneken működő kardió túrák bemutatása, lehetőség a normafai és a hárshegyi vezetett túrákra való feliratkozásra

  • ÚJRAÉLESZTÉSI OKTATÁS

           12.00, 14.00, 16.00

  • TORNA (bemelegítő-, nyújtógyakorlatok)

            11.00, 13.00, 15.00

Csiszár Anna csecsemő- és kisgyermeknevelőtől megtudhatják, hogy játsszanak úgy a kisbabájukkal, hogy ne lehessen baj belőle!

Duna Múzeum

A múzeum szakemberei sok szeretettel várják a látogatókat programjaikkal! Kavicsoló! Játékok dunai kavicsokból, kavicsmese, kavicsfestés. Minden idők legnagyobb dunai hala a viza-óriáskirakó. Horgásztanya:fogd ki és ismerkedj meg a dunai halakkal.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, mint a főváros alatt található barlangok természetvédelmi kezelője szeretettel várja a kalandos kedvű látogatókat! Budapest a barlangok fővárosa! Budapest közel 200 barlangja közül 5 nagybarlang a Rózsadomb térsége alatt húzódik: a József-hegyi-barlang, a Ferenc-hegyi-barlang, a Molnár János-barlang, a Szemlő-hegyi-barlang és a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely legutóbbi az ország leghosszabb barlangrendszere.

A rendezvényre elhozott utazó barlangban az 5-10 éves gyerekek próbára tehetik bátorságukat és ügyességüket: kipróbálhatják a barlangászok munkáját!

Eisberg Hungaria Kft mindenkit friss, ropogós salátával vár a standján.

Fővárosi Törvényszék standjánál a mindennapi életben hasznosítható jogi ismereteket sajátíthatják el kérdőívek útján, játékos formában.

Komposztmesterek

A Komposztáló Kerület Program 2003 óta zajlik, melynek keretében a II. kerületi Önkormányzat térítésmentesen biztosít komposztáló edényeket a kerület lakóinak. A Program azzal a környezetvédelmi céllal indult, hogy a kertekben keletkező zöldhulladékot hasznosítsuk helyben, legyen belőle jó minőségű humusz, és ezzel a környezetbarát módszerrel a kerületben található agyagos talaj minőségét is javíthatjuk.

A komposztáló standnál a gyerekeket interaktív játékokkal, például Komposzt-kerékkel várják a komposztmesterek, akiktől bővebb információt kaphatnak a programról illetve a komposztálásról általában is. II. kerületi lakosok jelentkezhetnek a Programra, megnézhetik a komposztálókat, melyeket az Önkormányzat biztosít a program által.

Komposzt Kerék – komposztálással kapcsolatos tudnivalók kérdezz-felelek formában;

Komposzt Soroló Játék (kerti- és konyhai zöldjavak kezelésével kapcsolatos teendők időrendbe állítása)

Komposztálható? – hulladék besoroló játék mágnesképekkel; verses fejtörők ujjbábokkal.)

A Magyar Netgombász Egyesület

Az egyesület hivatalosan 2009-ben alakult, baráti társaságként 2005 óta létezik. Fő célja a gombákkal kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztése gombaismereti kirándulások, előadások, kiállítások és játékos ismeretterjesztő foglalkozások formájában. A rendezvényen élő gombák és játékok várnak minden kedves érdeklődőt. A szakellenőrök helyszíni gombavizsgálatot is végeznek.

Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt sátránál gyakorolhatják a kicsik és nagyok is a csecsemő-, gyermek- és felnőtt újra élesztést. Ezen kívül mindenkit szeretettel várnak kreatív foglalkozásra, karkőtő készítésre, rajzolásra, színezésre!

Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért Civil Szervezet a II. kerületben tevékenykedik, munkájukkal a hallássérültek és családtagjaik mindennapjait , teszik könnyebbé a munkakeresés támogatásával, ismeretfejlesztéssel.

Ismerje meg a hallássérülteket, és fogyatékkal élőket, és nézze meg, tanulja meg velük, hogy hogyan készülnek ajándéktárgyaik, ékszereik, állat figuráik.

Okos Dobozzal - Játék a tanulás- Próbáld ki Te is!

Az Okos Doboz Magyarország leglátogatottabb digitális feladatgyűjteménye, melyben a gyerekek és szüleik a Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő 10.000 grafikus játékos feladatot, 160 egészségnevelési animációt, 30 kognitív játékot és egy digitális Egészségkönyvet találnak.

Az  Okos Doboz alkalmas mind tantermi, mind pedig tanórán kívüli használatra. Az oldalon az elmúlt két tanévben több mint 16 millió feladatot oldottak meg a gyerekek.

 A Peter Cerny Alapítvány közel 30 éve végzi a koraszülöttek és beteg újszülöttek mentését, őrzött szállítását Budapesten és annak 100-140km-es sugarú körzetében. Mozgó újszülött intenzív osztályuk eddig több mint 80ezer kivonulást hajtott végre.

Az érdeklődők megtekinthetik a koraszülött mentőautójukat, a szakemberektől hasznos tanácsokat kaphatnak.

A Rózsadombi Önkéntes Tűzoltóság tagjai szeretettel várják játékokkal és a tűzoltóautójukkal az érdeklődőket.

A Táplálkozás-Életmód-Testmozgás Platform Egyesület

2006-ban jött létre az életmóddal foglalkozó szakemberek, az illetékes kormányzati szervek, civil szervezetek és az élelmiszeripar képviselőinek bevonásával. Legfontosabb célja a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő életmód és az aktív testmozgás elősegítése a legújabb tudományos eredmények és a széles körű összefogás segítségével. A Kerület Napján táplálkozási tanácsadással várják a kollégák az érdeklődőket!

 

- II. Kerület Kártyát a Millenárison! 

A korábbi évekhez hasonlóan a II. Kerület Napjára idén is kitelepül a II. Kerület Kártya-sátor, ahol lehetőség lesz a kerületi kedvezménykártya helyszíni kiváltására vagy a lejárt kártyák meghosszabbítására, továbbá a látogatók megismerkedhetnek a kártyával kerületszerte és országosan kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatásokkal és elfogadóhelyekkel.

- A Központi Statisztikai Hivatal és a KSH Könyvtár a II. Kerület Napján 
Kerületünk legnagyobb könyvtára, a KSH Könyvtár a II. Kerület Napján négy hónapos ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosít a könyvtár iránt érdeklődőknek, akik akár már a helyszínen is kölcsönözhetnek gyerekkönyveket, regényeket, krimiket, életrajzokat, szakács- és útikönyveket. A gyerekeket játékokkal és kisebb nyereménytárgyakkal várjuk.

- Budapest Főváros Kormányhivatala II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály
A hivatal a hatósági, ellenőrző tevékenysége mellett folyamatosan törekszik a népegészségügyi célok megismertetésére. A Népegészségügyi Osztály a II. Kerület Napja Egészség Pontjának szervezője, ahol a biztonsággal és egészséggel kapcsolatos játékokkal, feladatokkal, ismertetőkkel és bemutatókkal várják az érdeklődőket. 

- A Fővárosi Törvényszék is részt vesz a II. Kerület Napján
A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma számára már hagyomány, hogy a II. Kerület Napján kitelepül a Millenárisra, ahol idén elérhető lesz a bírósági eljárásról számos, kifejezetten a lakosság számára készített írásos tájékoztatóanyag, és többféle játékos feladattal, teszttel is készül a kitelepülő csapat. A június 15-i rendezvényen a bíróság idei témája a „bírósághoz fordulás” lesz, figyelemmel a januártól megváltozott eljárásjogi szabályokra és az újdonságnak számító elektronikus kapcsolattartásra. A céljuk, hogy közvetlenül megszólítsák a lakosságot, megismertessék az emberekkel a bírósági szervezetet és annak működését, illetve közérthető tájékoztatást adjanak a bírósági eljárásokkal kapcsolatban általánosságban felmerülő kérdésekről. Fontosnak tartják annak a felmérését is, hogy a lakosság számára mennyire érthetőek a bírósági döntések és határozatok, illetve közérthető-e a bírósági kommunikáció. 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!