II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Folytatódik a kánikula

Az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére péntek éjfélig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéseit, illetve az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére, 2018. július 30-tól 2018. augusztus 3-án éjfélig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormány honlapján tudatta a napokban, hogy a rendkívüli hőség miatt július 29-én országosan életbe léptették a vörös kódot.

A kánikulának komoly egészségügyi következményei lehetnek. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Hőség idején fontos a gyakori folyadékbevitel, a szakemberek azt javasolják, ne várjuk meg a szomjúságérzetet. 


Kerülni kell az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Javasolt a test hűtése és a közvetlen napfény kerülése, lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.


Fontos a leégés ellen védő ruházat és a napvédő krémek használata is. A legmelegebb órákban érdemes légkondicionált helyiségekben tartózkodni és kerülni a megterhelő fizikai munkát.

A napon álló autóban 50 fokra is emelkedhet a hőmérséklet, ezért parkoláskor érdemes az ablakokat árnyékolni, indulás előtt pedig a forró levegőt szellőztessük ki az utastérből. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Az elkövetkező napok időjárása kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. A katasztrófavédelem oldalán - http://www.katasztrofavedelem.hu/- lehet tájékozódni arról, hol van elrendelve tilalom.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsai kutyatartóknak:
- a hőségben a játék és a séták kora délelőttre és késő délutánra legyenek időzítve
- az állat számára mindig legyen olyan hűvös hely, ahova a napsugárzás elől elbújhat
- a kedvenceknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani
- állatot ne hagyjunk egyedül autóban - nyitott ablaknál se -, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!