II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Tervezzük közösen a kerületi iskolabuszprogramot!

A II. kerületben induló iskolabuszprogram előkészítésének egyik első és talán legfontosabb lépése az áprilisban elinduló kerületi kérdőíves felmérés lesz.

Az iskolai tavaszi szünet után kezdődik a lakossági igények felmérése, ennek során a mintaprogramot megvalósító II. Kerületi Önkormányzat minél több kerületi család gyermekeinek iskolába járási, illetve járatási szokásairól, valamit az iskolabuszokkal kapcsolatos igényeikről tesz fel kérdéseket.

A kerületi iskolabuszprogrammal kapcsolatban – decemberi bejelentése óta – máris sok kérdés érkezett az önkormányzathoz. A lakossági érdeklődés és az áprilisban kezdődő kerületi lakossági igényfelmérés alapján gyűjtötte össze az önkormányzat a legfontosabb tudnivalókat. Idén a program tervezése és előkészítése folyik, azaz 2019 őszétől a kerületi családok, szülők még nem számíthatnak az iskolabuszok segítségére a gyermekek napi iskolába és hazaszállításában. A tervek szerint a teljes kerületet lefedő program 2020 őszén indulhat el.


 

Az Egyesült Államokban és Európa több országában is jól bevált az iskolabuszrendszer, amit a II. kerületben mintaprogramként vezetnek majd be (Képünk illusztráció)

 

Az iskolabusz-hálózatnak nincsenek előzetes tervei, tehát jelenleg nem tudhatunk meg többet az útvonalakról, a járatsűrűségről, a járműtípusokról. Ezek a fontos részletek a most induló tervezési folyamat során alakulnak ki. A terveket az önkormányzat közlekedéstervező, közlekedésbiztonsági, személyszállítási és pedagógus szakemberekkel közösen, a kerületi lakossági igényfelmérés alapján dolgozza ki.

Minden kerületi család, szülő hozzá tudja adni az iskolabuszprogramhoz a saját szempontjait, amennyiben a tavaszi szünet után kitölti a hozzá közvetlenül, az iskolán keresztül eljuttatott vagy online változatban a II. Kerületi Önkormányzat honlapján (www.masodikkerulet.hu) elérhető kérdőívet. A kérdések a gyermekek napi iskolába járási, járatási szokásait, valamint az iskolabusz-szolgáltatás iránti igényeket, a vele szemben támasztott szülői követelményeket térképezik fel.

A jól működő, a valós igényekre alapozott kerületi iskolabuszprogramnak legfontosabb alapfeltétele a közös tervezés, ezért az önkormányzat arra kér minden kerületi családot és szülőt, szánjon rá néhány percet és vegyen részt a tervezésben a kérdőív kitöltésével.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!