II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Védekezzünk az allergén gyomnövények ellen!

A II. kerületi Polgármesteri Hivatal Hatósági Igazgatóság Környezetvédelmi Osztálya ismét felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy ingatlanjaikon időben gondoskodjanak a növényvédelmi munkálatok elvégzéséről.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ingatlan és az úttest közötti szakasz rendben tartása is a tulajdonosok vagy a lakók kötelezettsége a Fővárosi Közgyűlés a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) rendelete alapján.

 


A parlagfű virágbimbója kialakulásának megakadályozására a törvény az adott év június 30-at jelöli meg. Amennyiben az ingatlanon a parlagfű irtása elmarad, úgy július 1-jétől a hatóság azonnali kényszerkaszálást rendelhet el, amiről az ingatlantulajdonos vagy földhasználó előzetes értesítése mellőzhető. A kaszálás költsége teljes egészében a tulajdonos(oka)t terheli, illetve a jogszabály szerint ilyenkor növényvédelmi bírságot is ki kell szabni.

 


Az emberi egészséget veszélyeztető más allergén gyomnövények esetében hatóságunk első lépésben határidő megadásával kötelezi az ingatlan tulajdonosát vagy a föld használóját, hogy gyommentesítési kötelezettségének tegyen eleget. Amennyiben a döntésben megadott idő eredménytelenül telik el, úgy a hatóság ebben az esetben is kényszerkaszálást rendel el. A Környezetvédelmi Osztály munkatársai továbbra is fokozottan ellenőrzik a belterületi földeket, telkeket, és megteszik a szükséges, jogszabályban előírt intézkedéseket.

Parlagfűvel, vagy más, allergén gyommal fertőzött telek esetén bejelentés tehető: a Környezetvédelmi Osztálynál (1027 Frankel Leó út 5.) a 346-5569-es telefonon vagy a czok.csilla@masodikkerulet.hu e-mail-címen.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!