II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Védjük meg vadgesztenyefáinkat!

Az elmúlt évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is harmincszázalékos támogatást nyújt a kerületben élőknek, társasházi lakóközösségeknek a vadgesztenyefákat pusztító levélaknázómoly elleni védekezéshez.


A levélaknázómoly évente háromszor (április végétől május elejéig, június elejétől július elejéig, július közepétől szeptember elejéig) rajzik. A védekezésre két hatékony módszer alkalmazható. A permetezéssel a kártevő kirajzásakor a levelek felületére felvitt szerrel lehet védekezni. Előnye, hogy a permetlébe más kártevők elleni szereket is lehet keverni. A másik technológiával a fa kérge alá injektálják a hatóanyagot, mely a növény ágrendszerébe felszívódva jut el a levelekig, így akadályozza meg a rovarok kifejlődését. Az injektálás rügyfakadáskor a leghatékonyabb, és egész évre védelmet jelent az aknázómollyal szemben.

A korábbi évekhez hasonlóan, a II. Kerületi Önkormányzat támogatja a védekezést. A kivitelezők a permetezés vagy injektálás ellenértékének hetven százalékáról (körülbelül 7500 forint a permetezés és 14 ezer forint az injektálás) a megrendelő lakó vagy társasház nevére – a munka elvégzését követően – számlát állítanak ki. A fennmaradó összeget az önkormányzat fizeti a vállalkozónak. Aki részt kíván venni a vadgesztenyefák megóvásában, az az alábbi elérhetőségeken keresheti a vállalkozókat.

PERMETEZÉS: Kiss András (1025 Budapest, Szikla utca 10.) telefon: (06 1) 325-7814, e-mail: kissandraskertesz@indamail.hu

INJEKTÁLÁS: Oberleitner-Agro Bt. (8754 Galambok, Ady utca 105.) Kovács Zoltán, telefon: (06 30) 237-2829, e-mail: injektalas@vadgesztenye.eu

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!