II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Széles körű, rendhagyó együttműködés

A huszadik, jubileumi II. Kerület Napja rendezvénysorozat keretében együttműködési megállapodást írt alá Láng Zsolt polgármester és Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A megállapodás keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel.


A II. kerület és Kolozsvár kulturális kapcsolata négyéves múltra tekint vissza, amit június 14-én Láng Zsolt polgármester és Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, valamint a kolozsvári magyar civil és oktatási intézmények képviselői – dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia Egyetem dékánhelyettese, Nagy Péter, a Vallásszabadság Háza igazgatója és H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke – együttműködési megállapodás aláírásával emeltek hivatalos szintre.

– 2016 óta támogatjuk a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozatát – mondta el Láng Zsolt a sajtótájékoztatón. – Színházi előadásokkal, könyvbemutatókkal, dedikálással, előadásokkal színesítettük a rendezvényt. Ezen túlmenően szeretnénk a magyar közösségeket, civil szervezeteket, egyházakat is támogatni olyan programokkal, amelyek összetartozásunkat, közös múltunkat és reménybeli közös jövőnket erősítik. Kiváló kapcsolataink immár hivatalos formát nyertek, amit aláírásunkkal augusztusban újból megerősítünk a X. Kolozsvári Magyar Napokon.

– Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetünk Kolozsvár ötvenezres magyar közössége és tízezer magyar egyetemistája képviseletében, amely 16 százalékos kisebbséget alkot saját városában – mondta Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. – Két lehetőség áll két magyar közösség előtt a kapcsolatfelvételre: vagy kéri a román többségű városvezetés segítségét, vagy megtalálja a közvetlen utat. Most az utóbbi történt, ami rendhagyó próbálkozás, ezért is állunk nagy reményekkel a feladat elé. Jelenleg négyen vagyunk itt, de a Kolozsvári Magyar Opera, iskoláink, egyházaink is örömmel részt vennének az együttműködésben, ami így kinőheti magát testvéri közösségi kapcsolattá. Következő lépésként szeretettel várjuk Szent István ünnepén Láng Zsolt polgármestert és a II. kerület delegációját – tette hozzá.

Augusztusban kerületünk kulturális programokkal képviselteti magát a X. Kolozsvári Magyar Napokon, a kolozsvári vendégek pedig részt vettek a II. Kerület Napja rendezvény székelykáposzta-főző versenyén és megismerkedhettünk a 16 éves íróval, Lupescu Katával a Millenárison tartott könyvbemutatója alkalmából.

 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!