II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Amire kutyatulajdonosként figyelnünk kell

A kutya az ember legjobb barátja - de ahhoz, hogy ezt ne csak a kutyatulajdonosok érezzék így, bizonyos szabályokat mindenkinek be kell tartani. 

 


Városi etikett 

Sajnos, sokszor összefuthatunk olyan kutyával, amelynek nemcsak a pórázát, de néha még a gazdáját sem látni. A legalapvetőbb szabály, amit a kutyasétáltatónak be kell tartania, hogy közterületen – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – a kutyát méretétől függetlenül csak és kizárólag pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak az vezethet, aki képes irányítani és fékentartani. 

Szájkosarat minden tömegközlekedési eszközön minden kutyának viselnie kell. Kivéve a segítő kutyákat.

A kutyaürüléket szedjük össze és dobjuk az erre a célra kihelyezett gyűjtőedénybe.


 Erdőben az ebbel 

A természet közelsége joggal csábítja a kutyabarátokat, akik a házi kedvencükkel együtt is szívesen járják a környék hegyeit-dombjait. A Pilisi Parkerdő Zrt. kilenc pontban foglalta össze a felelős ebtartás kutyatartókkal, civil- és szakmai szervezetekkel közösen megfogalmazott szabályait és viselkedési elvárásait a gazdák felé az erdők nyugalmának és biztonságának érdekében.

1. Az erdő az ott élő állatok és a védett növények számára élettér. A békés egymás mellett élés érdekében tekintsünk úgy a kutyánkra, ahogyan az egy másik erdőjáró számára megjelenik. Vegyük figyelembe mások, főleg a gyerekek és gyerekes szülők szempontjait.

2. Kutyánk legyen megfelelően szocializált, képzett, kritikus helyzetben visszahívható, fegyelmezhető. Engedelmességi alapképzés nélküli kutyát póráz nélkül sétáltatni akár az erdőben vagy máshol felelőtlenség.

3. Tartsuk szem előtt, hogy a kutya ragadozó állat. Szabadon elengedve, felügyelet nélkül hagyva az erdőben konfliktushelyzet adódhat az erdő élővilága és a kutya között. A kutyák közötti összecsapások súlyos sérüléssel járhatnak. A malacait védő vaddisznókoca viszonttámadása veszélyes lehet a kutyára és gazdájára egyaránt.

4. Gondoskodjunk a kullancsok-bolhák riasztására alkalmas védőeszközről. Hazaérve vizsgáljuk át a kutyát. A kutya az erdei állatokkal vagy azok ürülékével, tetemével való találkozáskor súlyos betegségeket kaphat el. 


5. A városok belterületével határos részeken, a lakott területeken is egyre gyakrabban megjelenő vaddisznóállomány apasztása érdekében magaslesekről történő vadászatra lehet számítani.

6. A vadászatokra tekintettel lehetőség szerint a napfelkeltétől napnyugtáig terjedő időszakban sétáljunk kedvencünkkel az erdőben.

7. Erdei sétáltatás során jól látható jelzéssel, például láthatósági mellénnyel vagy nyakörvre szerelhető villogóval lássuk el kutyánkat a jól láthatóság érdekében.

8. Aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.

9. A felelős kutyatartó elsősorban saját kutyája, a város körül megmaradt természeti környezet és kiránduló embertársai védelme érdekében tartsa be az erdei kutyasétáltatás írott és íratlan szabályait.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!