II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Itt a farsang, áll a bál

Beköszöntött a báli szezon: kerületünkben is több helyszínen tartottak télbúcsúztató, tavaszváró táncos mulatságot.

XVII. Pesthidegkúti Polgári Farsangi Bál

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a HÖLPP, azaz a Húsz Önkéntes, Lelkes Pesthidegkúti Polgár a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége farsangi bálját, ezúttal a retró jegyében. A báli műsort megelőzően – amelyben mások mellett Hamar Éva operaénekes, Dózsa László színművész és Murányi László újságíró is fellépett – a rendezvény védnökei köszöntötték a részvevőket. Elsőként Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz.
- A polgári hétköznapokhoz hozzá tartoznak a polgári ünnepnapok – mondta a miniszter, majd köszönetét fejezte ki az immár tizenhét éves hagyományra visszatekintő mulatság első szervezőinek, illetve azoknak, akik a mai napig életben tartják a tradíciót, aminek lényege a közösség megtartása és a polgári értékek ápolása.
Láng Zsolt polgármester stílusosan retróból készült a bálra. Utánanézett, hogy mi történ a világban, hazánkban és a II. kerületben ötven, illetve negyven éve. Ami szűkebb pátriánkat illeti, éppen ötven éve, 1969 februárjában kezdték el építeni a Császár fürdő új szárnyát, amely az 1976-os átadáskor a Császár-Komjádi uszoda nevet kapta. 1979-ből egy szomorú hírt emelt ki a polgármester: ekkor hunyt el a magyar groteszk szülőatyja, Örkény István, aki 2012-ben kerületünk posztumusz díszpolgára lett.A farsang fővédnöke, Kondor Katalin, illetve Bozzay Kató, a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetségének elnöke is köszöntötte a bálozókat és a díszvendégeket, köztük Dankó Virág alpolgármestert, Csabai Pétert, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljáróját, Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadót, valamint Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt.
A műsor, a közös éneklés és a vacsora elköltése után kezdetét vette a hajnalig tartó mulatság, amelyen a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek legnagyobb slágerei rophatták a táncot a hidegkúti bálozók.

Ferences bál

Az Országúti és a Pasaréti Ferences Plébánia a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tartotta hagyományos közös farsangi bálját. A mulatságon rengeteg vidám családi program várta a kicsiket és a nagyokat: koncert, tánc, tombola, borkóstoló, arcfestés, kézműves program, játékbarlang és teaház is volt. Az eseményen Láng Zsolt polgármester, Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket.A farsang jelmezversenyén idén is több százan vettek részt, a győztesek értékes ajándékokat vihettek haza. A népszerű verseny eredményeit a zsűri elnökei dr. Törös Edit főorvos és Werner Ákos ismertették. Hangsúlyozták, hogy mindenki nyertes, hiszen a résztvevők egytől egyig ötletes és szép jelmezekkel készültek. A kicsik között a tűzoltó jelmez, a nagyoknál a repülő szőnyegen közlekedő Jázmin hercegnő nyerte el az első helyezést. A zsűri különdíját a rózsát osztó Árpádházi Szent Erzsébet kapta. A családos kategóriában az Egy boszorka van, három fia van elnevezésű jelmez lett az első. Láng Zsolt polgármester a Pasaréti templom és a harangok, Varga Mihály miniszter pedig az Egy pakli kártya családi produkciónak adott át különdíjat. A farsangon a nyitó táncot a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium végzősei adták elő. A polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, öröm és jó érzés, hogy a kerület olyan közösségeknek ad otthont, mint a ferences családok összetartó közössége. Megjegyezte, 2019-ben nagy megmérettetés előtt állva erőt ad, hogy azért dolgozhat, hogy a kerület közösségei tovább erősödjenek és gyarapodjanak.A bálon részt vett továbbá Balsai István alkotmánybíró, Ernyey László, az egyházi és karitatív szervezetek tanácsnoka, Frajka Félix ferences szerzetes, Lendvai Zalán plébános, Dobszay Benedek tartományfőnök, Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató, valamint Biró Zsolt, Riczkó Andrea és Skublicsné Manninger Alexandra önkormányzati képviselő is.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!