II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Apák és gyermekeik a templomkertben

Tizennegyedik évébe lépett idén a Templomkerti esték kulturális és jótékonysági rendezvénysorozat, amelynek nyitó előadásán, május 18-án Sasvári Sándor Léna lányával és Varga Miklós ikergyermekeivel, Viviennel és Szabolccsal lépett a közönség elé.


Képgaléria nyílik

A jótékonysági estek ötlete Bődey Katitól és hat éve elhunyt férjétől, Bődey Sándortól származik, akinek emlékét a templomkertben emlékfa őrzi. Az előadás előtt – az előző évekhez hasonlóan – az estek fővédnöke, Láng Zsolt polgármester, háziasszonya, Schmitt Pálné Makray Katalin a férjével, az estek házigazdája, Esterházy László kanonok, esperes plébános, Bődey Kati, valamint a városrész önkormányzati képviselői, Csabai Péter elöljáró és Makra Krisztina egy-egy szál virággal és főhajtással tisztelegtek Bődey Sándor emléke előtt. A kellemes tavaszi estén teljesen megteltek a padsorok a máriaremetei bazilika Makovecz Imre által tervezett szabadtéri oltára előtt. A nézőket Schmitt Pálné Makray Katalin köszöntötte, az idei, hat előadásból álló kulturális rendezvénysorozatot Láng Zsolt nyitotta meg. Először is köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt tizennégy évben támogatták a jótékonysági kezdeményezést – a művészek a művészetükkel, a közönség pedig adományaival. Ennek köszönhetően számos felújítás, javítás és bővítés valósulhatott meg a templomban és kertjében. – „Minden ember egyforma, s annyit ér, amennyit a közösség érdekében dolgozik” – idézte Wass Albert szavait a polgármester, majd hozzátette, a II. kerületben egyre több a civil kezdeményezés, egyre többen szerveznek iskolai vetélkedőt, utcatakarítást, sport- vagy egyéb programot, csupa olyat, ami szűkebb környezetükhöz köti az embereket.


Láng Zsolt beszámolt egy felmérésről is, aminek tanúsága szerint a II. kerületi lakosok 97 százaléka szeret városrészünkben élni és nem szeretne innen elköltözni, 82 százalék pedig úgy gondolja, hogy a kerület segíti a gyermekvállalást, a családok életét. – A két szám számunkra azt jelenti, hogy jó az irány, amit tizenhárom évvel ezelőtt kitűztünk, és ami reményeink szerint értő fülekre és szerető szívekre talál – hangsúlyozta. A programokkal kapcsolatban kiemelte a Kormorán együttes közreműködését, amely 2006-ban első fellépője volt a Templomkerti estéknek, idén pedig az évad záró koncertjét adja, mintegy keretbe foglalva ezzel a tizennégy évadot.

A nyitó est két fellépő művészét sok minden köti össze, tudtuk meg Makray Katalintól: Nemcsak jó barátok, de – egy év különbséggel – egykorúak, egyszerre indult el és ívelt fel karrierjük, és tehetségüknél csak hazaszeretetük nagyobb. Az is kiderült, hogy gyermekeik sem kevésbé tehetségesek, a három fiatal méltó partnere volt a népszerű apáknak. A műsorban főleg musicalek és rockoperák részleteit hallhattuk, valamint a Varga Miklóstól „kötelező” Európa című slágert, amit a hallgatóság együtt énekelt az előadóval.

 
Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!