II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Emlékezés Örkény Istvánra

Láng Zsolt polgármester koszorújával emlékezett a II. Kerületi Önkormányzat Örkény István születésének 106. évfordulójára április 5-én.

A magyar irodalom egyik meghatározó alakja, kerületünk posztumusz díszpolgára 1912. április 5-én született és évtizedekig élt városrészünkben. Az évforduló alkalmából Láng Zsolt polgármester koszorújával tisztelgett az önkormányzat az író Nagyajtai utca és a Pasaréti út sarkán álló egykori lakóházának emléktáblájánál.


Örkény István életműve egyszerre klasszikus és mai, könnyfakasztóan humoros és torokszorítóan tragikus, általánosan emberi és tipikusan magyar. Drámái, kisregényei és egyperces novellái a XX. századi irodalom kiemelkedő alkotásai, amelyek szerzőjük mély humánumáról és emberismeretéről, kivételes érzékenységéről és intelligenciájáról tanúskodnak.


A kétszeres József Attila- és Kossuth-díjas író a groteszk és az abszurd máig legkiválóbb képviselője a magyar irodalomban. Élete végéig befejezetlen maradt a tervezett nagyregénye, ám a morzsáknak tartott, mégis egyedülálló novelláival, tárcáival és drámáival az irodalmi halhatatlanságba írta magát.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!