II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Örkény Istvánra emlékeztek

Láng Zsolt polgármester koszorújával emlékezett a II. Kerületi Önkormányzat Örkény István születésének 105. évfordulójára április 5-én.

A magyar irodalom egyik meghatározó alakja, kerületünk posztumusz díszpolgára 1912. április 5-én született és évtizedekig élt a városrészünkben. Az évforduló alkalmából Láng Zsolt polgármester koszorújával tisztelgett az önkormányzat az író Nagyajtai utca és a Pasaréti út sarkán álló egykori lakóházának emléktáblájánál.

 


 


Örkény István a magyar abszurd dráma kitűnő képviselője. Írásait groteszk humor hatja át, nincs bennük egyértelműen jó vagy rossz ember – a tragédiák néhol komédiába fordulnak, s írásainak szereplői hol így, hol úgy reagálnak az eseményekre. A stílusteremtő Egyperces novellák 1967-ben látott napvilágot. Nemcsak Magyarországon, de a világirodalomban is újdonság volt a rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy groteszk írásmód. Egyperceseiben azt mutatta meg, hogy a hétköznap tényeit más közegbe helyezve milyen megdöbbentő hatást kelthetnek. Örkény élete végéig csiszolgatta remekeit, ezért az egypercesek majd mindegyik kiadásában találni új darabot.  1964-ben írta, s 1967-ben mutatták be a Tóték című drámáját, amit később több nyelvre is lefordítottak, s meghozta számára a világsikert. A drámából 1969-ben film is készült Fábri Zoltán rendezésében (Isten hozta, őrnagy úr!). Néhány más művéből is készült filmes feldolgozás (például a Macskajátékból).

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!