II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Mindszenty József-szobor Máriaremetén

Jubileumi zarándoklat keretében avatták fel és áldották meg Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika előtt.

Engesztelő zarándoklatot tartottak a Városmajori Jézus Szíve-templomtól a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikáig szeptember 16-án annak alkalmából, hogy a magyar katolikus egyház akkori vezetője, Mindszenty József bíboros, hercegprímás, hetven esztendeje hirdette meg Boldogasszony Évét és vezetett gyalogos zarándoklatot 1947. szeptember 14-én százezer férfi részvételével Máriaremetére.

 


A 14 kilométer hosszú úton idén Bíró László tábori püspök és Székely János püspök, valamint Lambert Zoltán kanonok, plébános vezette a hívőket, akiket Esterházy László pápai káplán, kanonok, a máriaremetei bazilika plébánosa fogadott a templomkertben. A résztvevők közösen imádkoztak a magyar családokért, az egyházért és a hazáért, valamint a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeréért. A zarándoklat hagyománya a rendszerváltást követően éledt újra, azóta ötévente megteszik a hívők az utat a Városmajorból Máriaremetére.

 


A máriaremetei bazilika előtt felavatták Mindszenty József bíboros szobrát, amelyet az évfordulóra készített el Rieger Tibor Magyar Örökség és Pro Cultura Christiana díjas szobrászművész. Az alkalomra felavatott alkotást Erdő Péter bíboros áldotta meg. A szobor elkészítésére két éve írt ki alkotói pályázatot Esterházy László plébános és a Mindszenty Alapítvány képviseletében Kovács Gergely posztulátor. Az elbírálásnál szempont volt, hogy a mű tükrözze a kegytemplom és környezetének egységes megjelenését és hangulatát. Az alkotót Mindszenty bíboros 1946-ban Rómában bíborossá kreálása alkalmával készült archív fényképe, valamint Munkácsy Mihály Ecce Homo című festményének Krisztus-alakja ihlette a szobor elkészítésénél.

 


A több mint két méter magas, időtálló horvát mészkőből készült, gránit posztamensen álló emlékmű állami és önkormányzati forrásokból, közpénzen létesült. Az alkotás elhelyezését támogatta többek között Varga Mihály miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője is, a II. Kerületi Önkormányzat pedig a polgármesteri keretből közel 750 ezer forinttal járult hozzá elkészítéséhez. A szobor avatásán az önkormányzat képviseletében részt vett többek között Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Ernyey László, az önkormányzat egyházi és karitatív szervezetek tanácsnoka, valamint a képviselő-testület több tagja.

 


Az emlékmű megáldását követően a kegyhely szabadtéri oltáránál a zarándokok előtt szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás. A szertartáson közreműködtek Sapszon Ferenc vezényletével a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.


 

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!