II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Közlekedési ismeretek óvodásoknak

Az általános iskolába készülő gyerekek biztonságos közlekedésre nevelését szem előtt tartva a II. Kerületi Önkormányzat félévente közlekedésismereti oktatást szervez óvodásoknak.

Az elméleti és a gyakorlati oktatás a Nagy Lajos téri KRESZ-pályán zajlik. 
A II. kerületi fenntartású óvodákból kisbusszal szállítják a gyerekeket a programnak helyet adó KRESZ-parkba, ahol a Felelősséggel a Közlekedőkért Alapítvány közlekedésbiztonsági szakértői tartanak nekik foglalkozást.


Az ősszel és tavasszal szervezett órák valamelyikére minden nagycsoportos korú gyermek eljuthat. A mintegy 45 perces oktatás során az óvodások megismerkednek az alapvető közlekedési fogalmakkal, útburkolati jelekkel és közlekedési táblákkal. Minden gyermek kerékpáros sisakot vesz fel, az önkormányzattól pedig láthatósági mellényt kapnak, amit haza is vihetnek. Ezt követően rollerre, vagy kismotorra pattanva körbejárják a KRESZ-pálya útjait, miközben az oktatókkal megbeszélnek egy-egy forgalmi helyzetet, hangsúlyozva, hogy akár gyalog, akár kétkerekűvel, vagy éppen autóban ülve is a legfontosabb, hogy biztonságban legyenek.A májusi foglalkozásoknak az adott apropót, hogy a II. Kerületi Önkormányzat idén első alkalommal csatlakozott a Közlekedési kultúra napja elnevezésű rendezvénysorozathoz.

Baligács László közlekedésmérnök, közlekedésbiztonsági szakértő:


– Alapítványunkkal országszerte járunk a gyerekekhez, az elmúlt öt évben százezres nagyságrendben tartottunk KRESZ-oktatást kicsiknek. Budapesten és környékén már óvodáskorban ügyesebben közlekednek, mint azokon a településeken, ahol még közlekedési lámpa sincs. A II. Kerületi Önkormányzat által fenntartott park különleges lehetőséget nyújt az oktatáshoz. Budapesten talán ez a legjobb pálya, itt például van körforgalom, ami a II. kerületi közlekedési útvonalakra amúgy is jellemző. A KRESZ-oktatás célja, hogy megragadjanak a gyerekekben az alapvető szabályok, jelzések, és tudják, hogy mire kell figyelniük a napi utazás során, akár gyalogosan, akár autóval, vagy a közösségi járművekkel közlekednek.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!